Foto: Snimka zaslona YouTube

Osječko-baranjska županija ukinula je dozvolu za gospodarenje otpadom tvrtki Livit iz Belišća, u vlasništvu nekadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, izvijestila je županijska Uprava.

Na rad te tvrtke proteklih mjeseci stizalo je dosta pritužbi građana Belišća i Valpova, koji su se žalili na neugodni smrad i zagađenje zraka pri preradi otpadnog mulja.

Županija je u studenom prošle godine pokrenula postupak ukidanja dozvole za rad, odnosno gospodarenje otpadom, a Ministarstvo gospodarstva naknadno je donijelo rješenje, iz kojeg proizlazi da se sporni otpad, zbog kojeg se širi smrad, više ne tretira kao otpad, nego kao sirovina i građevinski materijal, koji se koristi za prekrivanje otpada na odlagalištima.

Županijska Uprava tada je najavila kako će zatražiti dodatno očitovanje Državnog inspektorata o daljnjem postupanju, a u četvrtak je priopćenjem izvijestila da je županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša donio rješenje o ukidanju dozvole za gospodarenje otpadom tvrtki Livit, koja je izdana 17. svibnja 2022. godine.

U Županiji napominju da je riječ o rješenju u upravnom postupku, za čije su donošenje ispunjeni svi formalno-pravni preduvjeti, a kojim se omogućava provođenje daljnjih faza postupka.

Donošenje rješenja o ukidanju dozvole za gospodarenje otpadom tvrtki Livit na lokaciji u Belišću temelji se na zahtjevu i dokumentima Državnog inspektorata, u čijoj je nadležnosti, kao i u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, najveći dio daljnjih postupaka rješavanja tog problema, napominju u osječko-baranjskoj Županijskoj upravi.

Čitavim slučajem bavilo se i Provjereno Nove TV.