Foto: Screenshot

Bivši šef Janafa, optužen za primanje mita radi namještanja poslova s tom državnom tvrtkom, nepravomoćno je u srijedu na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu uvjetno osuđen na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje zbog davanja lažnog iskaza.

Uz uvjetnu kaznu, Kovačeviću je naloženo i plaćanje 441 eura sudskih troškova, piše Jutarnji list dodajući kako sud pri donošenju nepravomoćne presude zbog davanja lažnog iskaza nije pronašao otegotne okolnosti, dok je kao olakotna okolnost utvrđena Kovačevićeva dosadašnja neosuđivanost.

Kovačevića se teretilo da je u lipnju 2020. policiji lažno prijavio da je početkom ožujka te godine na području Zagreba izgubio vozačku dozvolu. Međutim, kasnije se otkrilo da je Kovačeviću vozačku dozvolu oduzela talijanska policija, nakon što je počinio prometni prekršaj pod utjecajem alkohola.

Prema navodima iz optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Kovačević je kao stranka u upravnom postupku, pri prijavljivanju navodnog gubitka vozačke dozvole, bio propisno upozoren o posljedicama davanja lažnog iskaza.

Jutarnji list navodi da je MUP obavješten o Kovačevićevom oduzimanju vozačke dozvole dopisom Generalnog konzulata RH u Trstu u veljači 2021, s prilogom prefekture Bolzana kojim se Kovačeviću vraća oduzeta dozvola te izriču mjere zabrane vožnje na talijanskom teritoriju u razdoblju od tri mjeseca i obvezatni liječnički pregled u Bolzanu.

Zagrebačka policija je na kraju kazneno prijavila Kovačevića dok je zagrebački Općinski kazneni sud, na prijedlog tužiteljstva, izdao kazneni nalog i osudio Kovačevića na 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Uskok: Kovačević od poduzetnika dobio dva stana

Kovačević je ujedno morao platiti i 132 eura sudskih troškova, ali je uložio prigovor pa je kazneni nalog stavljen izvan snage te je slučaj ponovno završio na sudu.

Uskok je u srpnju 2022. podigao optužnicu protiv Kovačevića, poduzetnika Kreše Peteka i njihovih suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Tužiteljstvo tvrdi da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz to, Uskok tereti Kovačevića da je od Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću.

U Uskokovoj optužnici spominje se i ime donedavnog suca Visokog kaznenog suda i novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića koji je negirao da je Petek, kako tvrdi Uskok, plaćao njegova odijela u zamjenu za uslugu Kovačeviću.