Foto: Screenshot YouTube
Predsjednik Zoran Milanović sastao se danas u Zagrebu sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar, a nakon sastanka održali su konferenciju za medije.

– Razgovor je bio ugodan. Neću dužiti, to je poklič svih verbalnih terorista, ali stvarno neću dužiti. Razgovarali smo o otvorenim pitanjima, kao što je arbitraža, predsjednica bi bila nemarna kada to ne bi spomenula, razgovarali smo i o regiji, kazao je Milanović nakon sastanka, prenosi Dnevnik.hr.

– Govorili smo o neriješenim pitanjima, ali mi ćemo ih znati riješiti, kazala je Pirc Musar.

Obećala je da će nastaviti s Procesom Brdo-Brijuni. – To bih htjela njegovati i dalje. Dok političari u regiji razgovaraju, to može biti samo dobro. Mi ćemo se još svakako čuti na tu temu. Posjetit ću i druge državnike u regiju. Zahvalna sam predsjedniku Milanoviću koji će sa mnom raditi na tom projektu. Što se tiče arbitraže, naše stajalište je jasno, oboje smo pravnici. S ove pozicije apeliram na naše Vlade da počnu razgovorom rješavati to pitanje, rekla je Pirc Musar.

– Puno sam razmišljala kako se prihvatiti budućeg susreta. Željela bih na idućem susretu otvoriti teme koje nisu toliko ideološke. Moja tiha želja je naglasak na mladima, oni su ti koji odlaze iz regije, rekla je slovenska predsjednica i kazala da bi se rado odmaknula od ideoloških tema.

– Špijunska afera? Što je to? Nismo razgovarali o tome, rekao je Milanović na pitanje da komentira špijunsku aferu koja trese Sloveniju.

Kazao je i da nisu razgovarali niti o Ukrajini. “Ima jedan poslovica koja kaže postolaru drži se svojih cipela, ja sam se držao cipela”, kazao je Milanović.

I slovenska predsjednica komentirala je špijunsku aferu.

“Vesela sam što su slovenske službe otkrile špijune i vesela sam da dobro rade, to je sad sve u rukama sudova”, kazala je slovenska predsjednica.

Milanović o reakcijama iz Srbije: ‘Bez oduševljenja‘

Potom je uslijedilo pitanje o reakcijama medija na Milanovićeve izjave o Kosovu. Pojasnio je svoj stav o Kosovu i odgovorio na pitanje je li se o tome čuo sa srbijanskim predsjednikom.

“S Vučićem se nisam čuo. Zadnji put sam s njim telefonski razgovarao u jesen 2015. godine, ali dobro da je shvatio da prvo mora proučiti što sam rekao. Ne želim pakostiti ljudima u Srbiji”, kazao je i uputio poruku Srbiji:

“Bez oduševljenja molim, neka kao Vučić pogledaju što sam rekao”, kazao je predsjednik Milanović.

“Da, Srbija je ostala bez Kosova”, kazao je Milanović.

“Nisam primijetio uznemirenost kod ljudi na Kosovu. Da bi Srbija došla na Zapad, neke stvari se moraju promijeniti. Situacija u Ukrajini je trenutak ili početak kraja jedne prividne srpsko-ruske, s naglaskom na srpsko, ili srbijansko-ruske romanse, u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Ili ljubavnik”. rekao je Milanović.

Poručio je da će Srbija morati priznati Kosovo. “Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, to im se sad neće dopasti”, rekao je Milanović.

“Bez oduševljena, molim”, poručio je predsjednik, spomenuvši poznatu seriju Larryja Davida – “Curb your enthusiasm”.

Nova afera HDZ-a

Komentirao je i aferu HDZ-a o zapošljavanju.

“Što je premijer rekao? Da je to netema? Krasan neologizam. To je tema, užasno ozbiljna. To su dokazi i mora imati pravosudni epilog”, rekao je MIlanović.

“Očito se priprema teren, pa Europski sud pušta to u javnost. Nezamislivo mi je bilo da u mojoj vladi dva ministra tako razgovaraju. Ukazuje mi to na otmicu države. Smatraju da mogu raspoređivati svoje kmetove i da je to njihovo leno. Idemo vidjeti je li Plenković to tolerirao, uvijek ista priča, to mi uzima duša. To se događa više nego prije 20 godina”, kazao je, prenosi Dnevnik.hr.

Anita M,