6 začina koje možete uzgajati u dvorištu i u kući

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Čini vam se da gotovo svi oko vas uzgajaju neke biljke, a uzgajaju li one začinske, i to ne ružmarin ili bosiljak, nego one iz “jače lige”? Pod njima se podrazumijevaju začini koji jelo čine tim što je. To su, primjerice, đumbir ili kumin, koje je teže uzgojiti, ali samo zato jer na njih nismo navikli. Koja je razlika između začinske biljke i začina? Od prvih se koristi list, a od drugih drugi dijelovi biljke. Tako se od đumbira koristi korijen, od kumina, korijandara i piskavice sjeme, od šafrana cvjetovi, piše agroklub.com.

Šafran

Šafran (Crocus sativus, naslovna fotografija) je jedan od najskupljih začina, koji potječe sa Srednjeg Istoka, a proširio se na Mediteran. Uzgaja se zahvaljujući lukovicama, koje se sade na 10 cm dubine tijekom poznog ljeta. Najbolje zemljište je osunčano, bogato hranjivim tvarima i dobro drenirano. Cvjeta tijekom listopada. Svaki cvijet sadrži samo tri šarene stigme, koje je potrebno ubrati i osušiti prije upotrebe. Naravno, za začin vam je potrebno mnogo ovih biljaka, ali vrijedne su toga – imat ćete i lijepu dekoraciju!

Đumbir

Đumbir (Zingiber officinale) kao tropska vrsta može izdržati na oko -9℃, ali ispod 10℃ prestaje rasti. Može se uzgajati i na otvorenom, kao jednogodišnja biljka. Ako je klima hladnija, potrebno je đumbir posaditi u zatvorenom, tijekom kasne zime, a potom ga prenijeti na otvoreno kada noćne temperature budu iznad 10℃.

Za uzgoj kod kuće potrebno je da kupljeni đumbir narežete na komade od dva do pet centimetara, provjeravajući da na vrhu imate čvor, iz kojeg može krenuti list. Ostavite komade da se suše dva dana na sobnoj temperaturi, kako bi se osušila mjesta gdje ste rezali.

Posadite komade, tako da čvor bude gore, na dubinu od oko 10 cm, u zemlju koja je bogata hranjivim tvarima i dobro drenirana. Odaberite djelomično osunčanu lokaciju. Zasađeni komad pokrijte s dva do tri centimetra zemlje, a kada izraste, popunite zemljište na prvobitnu razinu. Ovdje će se formirati novi korijen. Ako ovaj posao obavljate u zatvorenom, koristite lončanice od dvije ili tri litra zapremine. Često zalijevajte i prihranjujte.

U hladnijim klimama možete očekivati “baby” đumbir tijekom rane jeseni, dok tamo gdje je umjerena stiže u prosincu. Đumbir možete uzgajati tijekom cijele godine u stanu ili kući, ako koristite lončanice od 19 litara. Samo vodite računa da vlažite listove barem jednom tjedno.

Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) je slična đumbiru, pa se na takav način i uzgaja. Razlika je samo u obliku – njen korijen nema istaknute čvorove, koliko grudice. Uvijek birajte korijen s njima. Također, najbolje je zasaditi je na dva do pet centimetara dubine i pokriti zemljištem, kao što je navedeno ranije.

Korijandar

Korijandar (Coriandrm sativum) uspijeva tijekom proljeća i jeseni, ali ne može podnijeti vrelinu ljeta. U proljeće ga je potrebno zasijati odmah nakon što se završe mrazevi, na sunčanoj lokaciji. Listove možete brati koliko god želite tijekom proljeća, sve dok ne vadite cijelu biljku. Sjeme ćete moći skupiti tijekom ranog ljeta. Kada postane smeđe boje, narežite stabljike, stavite u papirnu vreću i ostavite da se suši. Kada stabljike postanu krte, postavite ih između dlanova i trljajte, kako biste odvojili sjeme.

Kumin

Kumin (Cuminum cyminum) se uzgaja na sličan način kao i korijandar. Ipak, ovaj začin voli visoke temperature, koje su mu potrebne za razvijanje. Posijte ga na otvorenom četiri do šest tjedana prije posljednjeg mraza, a potom presadite na sunčano mjesto dva tjedna nakon posljednjeg mraza. Tijekom rane jeseni, sjeme bi trebalo biti spremno.

Piskavica

Piskavica (Trigonella foenum-graecum) se uzgaja zbog sjemena, a posebno je cijenjena u Indiji. Uzgoj je sličan kuminu, a također pripada biljkama koje vole toplinu. Savjet je da se sjeme posije u razgradive lončanice, s kojima će zajedno biti preneseno u zemlju na otvorenom, kako ne bi bio oštećen njihov osjetljiv korijen.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img