U organizaciji dugopoljskog KUD-a „Pleter“, pod pokroviteljstvom, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Općine Dugopolje i HDS-ZAMP, u Domu kulture u Dugopolju u subotu i nedjelju, 4. i  5. svibnja. 2019. održan je seminar „AEROKORDNI OLDTIMERI“ – SUVREMENA KORDOFONA I TRADICIJSKA AEROFONA GLAZBALA.

Na seminaru je sudjelovalo 20-tak polaznika različitih glazbenih žanrova, afiniteteta i glazbenog znanja koji su fuzirali zvuke tradicijskih puhačkih i suvremenim žičanih instrumenata u rukama glazbenika pod ravnanjem voditelja: etnoglazbenika Olivera Rogošića i vrsnog gitarista Jadrana Vuškovića iz Umjetničke agencije Artis.

Seminar je bio namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima glazbenih sekcija KUD-ova, instrumentalnih ansambala i sastava, no među polaznicima su bile i osobe koje živo zanima izvođačka tradicijska glazbena praksa, ali i mogućnosti interakcije hrvatske tradicijske glazbe s drugim glazbenim žanrovima, bez obzira na prethodno glazbeno iskustvo glazbenika.

Povod održavanju ove dvodnevne glazbene radionice koju po prvi put organizira  KUD „Pleter“ iz Dugopolja, bio je obilježavanje Međunarodnog dana zaštite od buke, poticanjem svijesti glazbenika o važnosti očuvanja i prezentacije hrvatske tradicijske glazbene baštine (glazbe i glazbala) u suvremenom glazbenom okruženju i izričaju. Cilj seminara je bio omogućiti glazbenicima na suvremenim kordofonim glazbalima da se upoznaju s tradicijskim aerofonim glazbalima i tehnikama sviranja ili usavrše svoja praktična znanja i vještine. Sviračima puhačkih tradicijskih glazbala omogućilo se daljnje poboljšanje svojih vlastitih znanja i vještina.

Svake godine, posljednje srijede u travnju mjesecu, obilježava se Međunarodni dan zaštite od buke kojeg je 1996. godine ustanovio Međunarodni Centar za slušanje i komunikaciju s ciljem podizanja svijesti o negativnom utjecaju buke na dobrobit i zdravlje ljudi. Diljem svijeta, ljudi su pozvani sudjelovati u raznim akcijama kojima se na stručan, znanstven ali i kreativan način upozorava na važnost zaštite od buke i kakofonije.

KUD „Pleter“ je 2018. godine prvi put obilježio ovaj dan u Općini Dugopolje organizacijom koncerta „Netradicionalni  koncert – tradicionalni koncept“ u suorganizaciji s Muzičkom akademijom u Zagrebu i Narodnom knjižnicom u Dugopolju (tradicijskih pjevanja dinarskog područja Hrvatske koji se nalaze na UNESCO-voj listi, s ciljem njihove adekvatne promocije i  daljnjeg očuvanja). Ove godine, intencija je KUD-a „Pleter“ fokus dati važnosti promocije očuvanja i uporabe hrvatskih tradicijskih glazbala (osobito aerofona) umijeće sviranja na kojima se rapidno gubi posljednjih godina.

Dvodnevni program glazbene radionice zamišljen je kao glazbeno-edukativni session kojeg su moderirali voditelji radionice te u kojem su svi polaznici našli svoj glazbeni okvir u kojem su sudjelovali (učenje glazbenih tehnika sviranja na pojedinim glazbalima, usavršavanje postojećeg znanja sviranja, glazbene improvizacije, glazbene i glazbarske fuzije na zadanu temu ili na vlastite glazbene teme). Intencija je KUD-a „Pleter“ nastaviti obilježavati Međunarodni dan zaštite od buke i narednih godina programima kojima će naglašavati važnost očuvanja tradicijske kulturne baštine i tradicionalnog načina života.