Američki predsjednik Joe Biden blokirao Huawei i ZTE

0
Foto: Huawei

Potpisom Zakona o sigurnoj opremi od strane američkog predsjednika Joe Bidena, tvrtkama kao što su Huawei i ZTE je blokirano dobivanje licenci koje izdaje Federalna komisija za komunikacije (FCC). S ovim zakonom, FCC je zabranjeno izdavati ili obnavljati licence tvrtkama na popisu pokrivene opreme ili usluga.

Zakon je odobren u donjem domu glasovanjem 420 – 4 i jednoglasno odobren od strane američkog Senata prošlog mjeseca. FCC je službeno identificirao ZTE i Huawei kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti prošle godine, međutim oni su i dalje mogli podnijeti zahtjev za dobivanje licenci koje izdaje FCC, sve dok se ne financiraju iz javnih sredstava.

“Već smo utvrdili da ovaj hardver predstavlja neprihvatljiv rizik za našu nacionalnu sigurnost, pa je krpanje onoga što sam nazvao “Huawei ranjivosti” ispravna radnja koju bismo trebali poduzeti”, rekao je povjerenik FCC-a Brendan Carr.

Početkom 2021. godine, FCC je pokrenuo program “Rip and Replace” u sklopu kojeg je dodijelio 1,9 milijardi dolara telekomunikacijskim tvrtkama za zamjenu Huawei i ZTE opreme. Osim Huaweija i ZTE-a, kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti tu su tvrtke Hytera Communications Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology Company i Dahua Technology Company.

Očekuje se da će Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping imati virtualni sastanak sljedeći tjedan, no malo je vjerojatno da će se na tom razgovoru odnosi SAD-a prema kineskim telekomunikacijskim divovima promijeniti- donosi pcchip.hr

T.R.I

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here