Pfizer besplatno daje recept za tabletu protiv korone ostalim proizvođačima. No, postoji kvaka

0
Foto: press

Pfizer je potpisao ugovor koji dopušta drugim proizvođačima da koriste njegovu licencu za izradi vlastite eksperimentalne pilule protiv covida, što bi ovakav lijek moglo učiniti dostupnim više od polovice svjetske populacije, prenosi Sky News.

Američki farmaceutski div izjavio je u utorak da će dodijeliti licencu ženevskom Medicines Patent Poolu koji će onda proizvođačima generičkih lijekova omogućiti izradu antivirusnih tablete za upotrebu u 95 zemalja, tako dosežući 53 posto svjetske populacije.

Pfizer je pristao odreći se tantijema za prodaju u zemljama s niskim dohotkom i u svim zemljama obuhvaćenim sporazumom, sve dok pandemija bude realna opasnost po globalno javno zdravstvo.

Zdravstveni dužnosnici rekli su da bi činjenica što je dogovor sklopljen prije nego što je sami lijek uopće odobren za upotrebu mogla pomoći u bržem okončanju pandemije.

Esteban Burrone, voditelj Medicines Patent Poola, rekao je: ‘Prilično je značajno da ćemo moći pružiti pristup lijeku koji se čini učinkovitim i koji je upravo razvijen, za više od četiri milijarde ljudi’.

Procijenio je da će drugi proizvođači moći početi proizvoditi pilulu u roku od nekoliko mjeseci, ali je priznao da se sporazum neće svidjeti svima. ‘Pokušavamo postići balans između Pfeizerovog interesa, održivosti koju zahtijevaju proizvođači generičkih lijekova i, što je najvažnije, potreba javnog zdravstva u zemljama nižeg i srednjeg dohotka’, objasnio je Burrone.

Sporazum isključuje određene velike zemlje koje su pretrpjele razorne epidemije koronavirusa. Na primjer, dok je brazilska farmaceutska tvrtka mogla dobiti licencu za proizvodnju pilule za izvoz u druge zemlje, lijek se neće moći proizvoditi za upotrebu u Brazilu.

Liječnici bez granica rekli su da su obeshrabreni što sporazum s Pfizerom lijek ne čini dostupnim cijelom svijetu, ističući da dogovor objavljen u utorak također isključuje zemlje kao Kinu, Argentinu i Tajland. ‘Svijet do sada zna da pristup medicinskim alatima protiv covida mora biti zajamčen svima, posvuda, ako stvarno želimo kontrolirati ovu pandemiju’, rekao je Yuanqiong Hu, njihov viši savjetnik za pravnu politiku.

Ranije ovog mjeseca, Pfizer je tvrdio da njegova tableta smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za gotovo 90 posto u blagim do umjerenim slučajevima infekcije, što je navelo neovisne stručnjake da preporuče zaustavljanje testne faze i podrže tvrtku u iznošenju lijeka na tržište. Pfizer je rekao da će zatražiti od američke Uprave za hranu i lijekove i drugih regulatora da odobre pilulu što je prije moguće.

Od početka pandemije, istraživači diljem svijeta utrkuju se u razvoju pilule za liječenje zaraze koronavirusom koja se može lako uzimati kod kuće kako bi se ublažili simptomi, budući da se trenutno većina tretmana mora davati intravenozno ili injekcijom.

Ranije ovog mjeseca Britanija je odobrila Merckovu pilulu protiv covida, koja čeka odobrenje negdje drugdje. Merck se također složio s Medicines Patent Poolom da drugim tvrtkama dopusti proizvodnju njegove tablete molnupiravira, čime bi postala dostupna u 105 siromašnijih zemalja.

Ovi sporazumi o dijeljenju patenata za lijekove protiv koronavirusa su u potpunoj suprotnosti s odbijanjem Pfizera i drugih proizvođača cjepiva da objave svoje recepte cjepiva za širu proizvodnju. Manje od 1 posto Pfizerovih cjepiva otišlo je u siromašnije zemlje.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here