Foto: Press

Dana 21. rujna 1991. na povratku sa stranačkog skupa HSP-a u Križevcima u predgrađu Zagreba hrvatska policija je, pod nikad do kraja rasvijetljenim okolnostima, likvidirala jednog od utemeljitelja Hrvatske stranke prava, osnivača HOS-a i načelnika Ratnog stožera HOS-a Antu Paradžika.

Ante Paradžik je zajedno s Dobroslavom Paragom vodio HSP i bio jedan od najžešćih kritičara hrvatske vlasti i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Policajci koji su pucali na automobil Lada Niva u kojem je bio Paradžik poslije su se pravdali kako su dobili anonimnu dojavu da su u automobilu “martićevci”. Ubojice su osuđeni na zatvorsku kaznu, ali su ubrzo bili amnestirani.

Uhićivan i zatvaran u Jugoslaviji

Paradžik je u doba Jugoslavije bio više puta uhićivan i osuđivan na višegodišnje zatvorske kazne kao hrvatski nacionalist i sudionik Hrvatskog proljeća.

Žestoko je kritizirao HDZ zbog prihvaćanja bivših komunista. I pitao se “gdje je moja država?”.

Žestoka kritika HDZ-a

Gotovo proročanski zvuče njegove riječi izgovorene netom prije pogibije.

“Treba rušiti ove mangupe jer to su lopovi. Jer komunisti su krali malo. Oni su mislili dugo će biti na vlasti, pa su krali, a ovi kradu lopatom. Drži, pljačkaj, potpisuj! Koga smo doveli. Vidim ovaj KOS-ovac… Komunisti su imali selekciju. Komunisti su imali ipak neki moral. Morao si biti crven, malo pošten i disciplina. Ovdje nema. Reže svi na svakoga. Lopovi, kriminalci i vode državu! Ma treba vas pohapsiti. Sve ću vas pohapsiti ako dođem na vlast, a pravaši će doći na vlast! Znate što ja govorim. Komunistima mogu oprostiti, ali HDZ-ovcima nikako jer su deset puta gori od komunista”, kazao je, među ostalim, žestoki Paradžik.