Foto: MUP

Dovršeno je kriminalističko istraživanje zbog smrti 21-godišnje djevojke u srijedu navečer u stanu u Osijeku. Kazneno je prijavljen 27-godišnji policajac PU osječko-baranjske iz čijeg je službenog pištolja usmrćena.

– Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 27-godišnji policijski službenik zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju od kojih ozljeda je preminula. Uz kaznenu prijavu bit će predan pritvorskom nadzorniku, izvijestila je večeras kasno PU osječko-baranjska.

Sumnjiči ga se da je počinio teška kaznena djela protiv opće sigurnosti, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom na štetu 21-godišnjakinje, javlja Večernji list.

Rješenjem načelnika PU osječko-baranjske policijski službenik je udaljen iz službe te će protiv njega biti podnijet zahtjev za pokretanje disciplinskog postupaka – zaključuju u priopćenju. 

U četvrtak ujutro Osijekom se počela širiti stravična vijest kako je u stanu 27-godišnjaka, policajca, na području Donjeg grada, pronađeno mrtvo tijelo 21-godišnje djevojke, te da policija provodi očevid. Pojavile su se i neslužbene informacije kako je djevojka smrtno stradala od hitca iz poštolja, a onda je stigla i službena informacija Policijske uprave osječko-baranjske. U priopćenju se navodi kako je smrt nastupila od vatrenog oružja – i to službenog policijskog pištolja. Ne navodi se pak je li riječ o nesretnom slučaju, suicidu ili ubojstvo, samo da će se sve utvrditi opsežnom istragom, koja je u tijeku.

Informacije o mrtvoj djevojci pojavile su se u četvrtak ujutro, a smrt djevojke u stanu, priopćila je policija, nastupila je oko 22.05 u srijedu. Službeno priopćenje stiglo je 16 sati poslije. “U ovom trenutku nismo u mogućnosti dati više informacija o dinamici ovog događaja, osim činjenice da je smrt djevojke nastupila od vatrenog oružja, a koje je ujedno i službeno oružje policijskog službenika koji je, izvan službe, u vrijeme događaja bio u stanu. Policijski službenici nastavljaju s utvrđivanjem svih činjenica i okolnosti ovog događaja, a o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost”, kratko je priopćila Policijska uprava osječko-baranjska.

Kako neslužbeno doznajemo, u stanu je u trenutku smrti 21-godišnje djevojke bio njezin dečko, inače policajac, koji je u tom trenutku bio izvan službe. Županijski Centar 112, Hitna pomoć i policija o tragičnom su događaju obaviješteni nešto nakon 22 sata, da je djevojka zadobila prostrijelnu ranu. Na žalost, liječnik hitne pomoći mogao je samo konstatirati smrt mlade žene, nakon čega je počeo očevid, koji je trajao satima, a nastavio se i u četvrtak, i tek po njegovu završetku znat će se kako će se tretirati ovaj tragični događaj, posljedica kojega je smrt mlade osobe, koja je tek zakoračila u samostalni život.

Osmrtnica za tragično stradalu Mihaele BerakIz Policijske uprave osječko-baranjske kategorično su odbacili priču koja je počela kolati Osijekom, da se događaj pokušalo zataškati od javnosti. To nam je u četvrtak rekao i načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, Istog trenutka kada je ovaj tragični događaj prijavljen, kako navodi Bece, počeo je policijski očevid, pa tako i ispitivanje policajca izvan službe koji je zadužio pištolj iz kojega je usmrćena djevojka. O svemu je izviješteno i nadležno državno odvjetništvo, a očevid je vodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika. Rezultate očevida će PU osječko-baranjska proslijediti upravo tom nadležnom državnom odvjetništvu.

I dok je u četvrtak trajao očevid tragedije koja je odnijela život mlade djevojke, brojni su se građani pitali smiju li policajci izvan svog radnog vremena imati kod sebe vatreno oružje, konkretno u ovom slučaju pištolj, koji je klasificiran kao – osobno oružje. Prema Pravilniku o načinu nošenja oružja i streljiva Ministarstva unutarnjih poslova, u članku 8. stoji kako “policijski službenik smije osobno oružje nositi i izvan službe”, a članak 9. istoga pravilnika propisuje da, “kada policijski službenik ne nosi osobno oružje, dužan ga je čuvati odvojeno od stre­ljiva te ga odložiti na sigurno mjesto izvan dohvata drugih osoba”, javlja Glas Slavonije.

Pravila o oružju


Članak 11. prilično je jasan, a govori o tome da “policijski službenik u obav­lja­nju policijskih poslova obvezan je osobno oružje s nabojnikom nositi u koricama bez stre­ljiva u cijevi”. Metak u cijevi policijskog pištolja može biti tek “u slučaju kada u obav­lja­nju policijskog posla opravdano može pretpostaviti da će se prilikom ­nje­gova da­lj­nje­g obav­lja­nja naći u situaciji u kojoj bi mogli biti ispu­njeni uvjeti za uporabu vatrenog oružja iz članka 62. stavka 2. Zakona o policiji (“Narod­ne novine”, broj 129/00), policijski službenik ovlašten je ubaciti stre­ljivo u cijev oružja prije nastavka obav­lja­nja policijskog posla. Odmah nakon što prestanu okolnosti iz stavka 2. ovog članka, policijski službenik dužan je provjeriti nalazi li se naboj u cijevi te oružje na siguran način isprazniti”.

O smrti mlade djevojke oglasio se i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, koji je samo potvrdio da je njezino tijelo pronađeno u Osijeku u stanu u Donjem gradu u srijedu navečer. “Djevojka je imala 21 godinu. Na mjestu događaja pronađen je pištolj koji pripada policijskom službeniku koji je, u trenutku kad se to dogodilo, bio u stanu”, rekao je kratko ministar, ponovivši kako će se više detalja znati po okončanju očevida, koji je u tijeku. Za sada nema službenih informacija je li policajac koji je bio u trenutku smrti s djevojkom u stanu suspendiran i hoće li se protiv njega voditi postupak.

Smrt djevojke zbila se u stanu 27-godišnjeg policajca, u kojem je on, neslužbeno doznajemo, živio sam. Policija je cijelu noć obavljala očevid, i odmah na mjestu događaja razgovarala s 27-godišnjim djelatnikom Policijske uprave osječko-baranjske. Poslijepodne je, kako doznajemo od načelnika PU osječko-baranjske, 27-godišnjak priveden u službene policijske prostorije, gdje će biti ponovno ispitan od policijskih istražitelja i, najvjerojatnije, priveden pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. Inače, tragično stradala djevojka bila je uzorna studentica i sportašica, pohađala je Pravni fakultet u Osijeku i uspješno se bavila i taekwondoom, sportom u kojem je ostvarivala zapažene rezultate. Njezina obitelj i prijatelji žele znati što se točno dogodilo u stanu 27-godišnjaka.