24,10,21
HomePremium SadržajAustrija u šoku: Suđenje Srbinu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao katoličke...

Austrija u šoku: Suđenje Srbinu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao katoličke svećenike u Beču

Srbin iz Hrvatske koji je osumnjičen da je pretukao šestoricu katoličkih svećenika u Beču uhićen je u Zagrebu, te izručen Beču gdje će mu se suditi. Ovaj gnjusni čin počinio je prema riječima istražitelja iz mržnje prema Katoličkoj crkvi. Lukavi počinitelj ovog zlodjela je planski kemijskim sredstvom uništio mnoge tragove, ali je na boci s vodom pronađen cjelovit DNK trag.

Pet svećenika teško je povrijeđeno, a jedan se mjesecima borio za život.

Hrvatski mediji vrlo su malo izvještavali o ovom rasnom i etničkom mržnjom motiviranim zločinom.

Riješen je napad na šest katoličkih svećenika franjevaca bečke u Beču-Floridsdorfu u vrijeme Božića 2018. godine. 49-godišnji osumnjičenik, porijeklom Srbin iz Hrvatske, je u pritvoru i priznao je zlodjelo.

Njegov motiv bio je mržnja prema Katoličkoj crkvi, kako su istražitelji objavili u ponedjeljak na konferenciji za novinare. DNK trag odveo je kriminaliste do hrvatskog državljanina srpskog podrijetla koji je uhićen 11. svibnja u Zagrebu, piše Die Presse

Strašna brutalnost i mržnja prema Katoličkoj crkvi

Dana 27. prosinca 2018., malo iza podneva, počinitelj se probio u Katoličku crkvu Marije Immaculate u Strebersdorfu, u susjednu zgradu škole De La Salle koju je vodio kler. Malo po malo svladavao je jednog fratra za drugim.

“Brutalnost i intenzitet (zločina) također su me iznenadili”, rekao je iskusni šef istražne službe bečkog državnog ureda kriminalističke policije, pukovnik Michael Mimra.

Svećenici su brutalno pretučeni – uključujući željeznom šipkom – i bačeni na zemlju. Daljnje zlostavljanje dogodilo se u obližnjem uredu. Svim žrtvama su stavljene lisice i začepljena usta. Petorica svećenika teško je ozlijeđena, a jedan je bio “nekoliko mjeseci” u smrtnoj opasnosti.

Tek nakon otprilike četiri sata jedan od napadnutih oslobodio je okove i potražiti pomoć.

Zahvalnost Crkve bečkoj policiji

U pisanoj izjavi, Kongregacija braće kršćanskih škola i udruga škola De La Salle izrazili su svoje olakšanje viješću o uhićenju osumnjičenog. “Željeli bismo izraziti posebnu zahvalnost bečkoj policiji na predanom radu. I odmah nakon napada i u godinama pedantnih istraga koje su uslijedile, svi uključeni ponašali su se izuzetno profesionalno i s velikom dozom empatije”, navodi se.

Prema glavnom istražitelju, inspektoru Helmutu Pöttleru iz bečkog Ureda kriminalističke policije, nakon nedjela 27. prosinca 2018. osigurano je preko 500 tragova. Počinitelj je kemijskim sredstvom uništio mnoge tragove, drugi su bili miješani, ali na boci s vodom tada je pronađen cjelovit DNK trag.

Prema Pöttleru, u Austriji nije takvog uzorka. Stoga su upiti vršeni u susjednim zemljama. U proljeće 2021. iz Njemačke je stigla informacija da je DNK već zaplijenjen na mjestu zločina početkom 2000-ih. Genetski podaci pripadaju hrvatskom državljaninu koji je osuđen za pljačku i uzimanje talaca u susjednoj državi.

Osumnjičenik pobjegao u HrvatskuKad se saznalo da je osumnjičenik trebao biti u Hrvatskoj, bečki javni tužitelj izdao je nacionalni nalog za uhićenje i europsku tjeralicu. Istražitelji Državnog ureda kriminalističke policije u Beču usko su surađivali sa Saveznim uredom kriminalističke policije i hrvatskim istražnim tijelima.

Uhićenje 49-godišnjaka bilo je teško jer nije imao stalnu adresu i živio je na ulici.Dana 11. svibnja istražitelji su ga pronašli i priveli. Predan je Austriji prošlog tjedna, a u zatvoru u Josefstadtu nalazi se od prošlog četvrtka, rekla je glasnogovornica bečkog javnog tužiteljstva Nina Bussek.

Isprva nije želio pružiti nikakve informacije, no prema riječima glasnogovornice, kasnije je sveobuhvatno sve priznao i djelovao “krajnje suradljivo”. Protiv njega se istražuje kazneno djelo teške pljačke, kazneno djelo lišenja slobode i kršenje zabrane oružja.Prijetnja kazni za ova kaznena djela je pet do 15 godina.

Porijeklom Srbin iz Hrvatske

Osumnjičeni je podrijetlom Srbin, ali koji ima hrvatsko državljanstvo. U dobi od tri godine ovaj 49-godišnjak je s obitelji emigrirao u Njemačku. Također je živio u Austriji. Prema istražitelju Pöttleru, čovjek je vrlo religiozna osoba koja je “u nekom trenutku donijela odluku da mrzi crkvu, mora se osvetiti crkvi nakon izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi”. Iz tog je razloga otputovao u Austriju, odabrao objekt i pažljivo pregledao mjesto.

Nakon pljačke, u kojoj je ukrao pištolj, gotovinu, iPad, fotoaparat i tvrde diskove, sklonio se na 300 metara od mjesta zločina u šumovitom dijelu u blizini sportskog terena koji i danas pripada prostorijama školske braće. Tamo je nekoliko sati ostao skriven u grmlju. Zatim je tamo zakopao oružje, SIG Sauer P226 sa šest metaka u spremniku, i pobjegao prema centru grada.

Nakon nekoliko dana vratio se u Hrvatsku. Oružje je pronađeno u skrovištu i osigurano uz pomoć osumnjičenog.Godinama počinitelju nije bilo ni traga.“Dugo se činilo da se slučaj ne može riješiti”, rekao je Pöttler u intervjuu za APA.

Budući da čak i nagrada od 30.000 eura, objavljivanje fantomske slike i potraga za muškarcem u programu ZDF-a “Aktenzeichen XY” u početku nisu pružile odlučujuće informacije.Sada ga čeka suđenje za težak zločin prema katoličkim svećenicima.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Najvažnije je zabraniti komemoraciju Hrvatima na Bleiburgu koji su umoreni od tog istog Srbina i njegovih pajdaša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari