Bablje odnosno Miholjsko ljeto uskoro počinje

0
0
Foto: Pixabay

Proteklih sedam dana u Hrvatskoj je akumulacija topline bila uglavnom manja od višegodišnjeg prosjeka. I zato je neubrano grožđe vrlo malo akumuliralo slador. No, dnevna temperatura zraka ipak je narasla u gorju do 21℃, zapadu Hrvatske 23℃, istoku 24℃, a uzduž Jadrana do 29℃. Vrijedno je istaknuti kako smo tijekom posljednjih dana astronomskog ljeta bili svjedoci mraza. Naime, na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Varaždinu na -1℃, a u Gospiću te Slavonskom Brodu na -2℃.

Kako poneki ratari računaju kraj vegetacije kukuruza kad dođe do pojave mraza, kukuruz se od ovog tjedna može početi kombajnirati. Oborine su bile obilne. Na istoku je ukupno izmjereno 32 do 87 mm, zapadu 19 do 78 mm, u gorju 22 do 53 mm, a uzduž Jadrana 31 do 61 mm oborine. Tlo je zato danas vrlo vlažno. Priprema tla za jesensku sjetvu trenutno se ne može obavljati.

U danima koji dolaze bit će znatno toplije. Akumulacija topline uzduž Jadrana bit će jednaka višegodišnjem prosjeku, u gorju će biti veća za 25%, a na istoku i zapadu Hrvatske i za 50%, a ponegdje i za 75%. Dakle, s berbom grožđa ne treba žuriti, jer će ono iz dana u dan biti sve slađe. Na kopnu će dnevna temperatura zraka narasti do 25℃. Jutra će biti svježa s temperaturama od 11℃. I zato savjetujemo da se slojevito obučete kako vam tijekom jutra ne bi bilo hladno, a oko podneva vruće. Na Jadranu će tijekom dana biti toplije za 1℃, a u jutro za 5℃. Savjetujemo onima koji mogu da odu negdje nekoliko dana provesti uz more. Vjerujte mi, bit će vam lijepo. Vrijeme će biti idealno za šetnje, ali još uvijek i za kupanje, piše agroklub.com.

Oborine će još samo sutra prekidati tijek ubiranja plodova. Već od petka, pa sve i do sredine idućeg tjedna dani će biti suhi. Trajanje sijanja Sunca ovisit će o zadržavanju jutarnje magle. Dakle, svi planirani radovi moći će se nesmetano obavljati. Vrijeme će biti povoljno za duboku, ali i plitku obradu tla, jer će vlažnost tla biti umjerena.

I tako malo pomalo ušli smo i u astronomsku jesen. Dani će biti sve kraći, magla tijekom jutarnjih sati zrakama Sunca neće dopuštati da dopiru do nas, dok će obilje plodova na njivama, vinogradima i voćnjacima u nama buditi zadovoljstvo, na licu osmijeh, a u duši spokoj. Bablje, odnosno Miholjsko ljeto uskoro počinje!