Foto: Facebook/Privatna arhiva DP

Zagrebački novinar Domagoj Margetić godinama je dizao golemu prašinu u javnosti, a postao je poznat i izvan granica Hrvatske kada je došao na udar Međunarodnog suda u Haagu. Naime, Haški sud je u veljači 2007. godine osudio Domagoja Margetića na tri mjeseca zatvora i 10.000 eura kazne zbog nepoštivanja suda počinjenog objavom imena zaštićenih haaških svjedoka 2006. godine na Margetićevoj internet stranici te ga je odmah uputio na izdržavanje kazne u haaški pritvor, piše Imperijal.

Presudu mu je tada pročitao predsjedavajući sudac Alphons Orie, ocijenivši da je Margetić pokazao “flagrantno kršenje pravila” Haaškog suda jer je objavio identitet mnogih svjedoka te da takva bezobzirnost prema sigurnosti haaških svjedoka zaslužuje kombinaciju zatvorske i novčane kazne.

“Njegov postupak ne samo da je odvratio svjedoke od daljnje suradnje s Haškim sudom nego ih je izložio i mogućnosti prijetnji i zastrašivanja”, rekao je tada Orie.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu viša sudska savjetnica Vesna Volar donijela je zaključak u ovršnoj stvari prvoovrhovoditelja Glumina banke d.d. u stečaju koju je zastupao ZG odvjetnik Josip Tabak te drugoovrhovoditelja Dobroslava Parage a protiv prvoovršenika Domagoja Margetića. Poznatog novinara zastupao je u tom sporu njegov dugogodišnji odvjetnik Ozren Tatarac. Drugoovršenica je Agneza Margetić Crnčec, sestra Domagoja Margetića, zastupana po odvjetniku Marku Ramljaku, piše Imperijal. . 

Sutkinja je odlučivala o ovrsi na nekretnini te je 14. studenog 2022. godine donijela zaključak o prodaji prvom usmenom javnom dražbom kuće u Šestinama koja je vlasništvo Margetića i sestre. Kuća se nalazi u ulici Bjelevina i ukupne je površine 386 m2 od čega na kuću otpada 102 m2 a na dvorište 284 m2 te pripadajućih oranica i puta. Određeno je i  ročište za dražbu nekretnina koje će se održati u zgradi Općinskog građanskog suda u Zagrebu 24. veljače 2023. godine.  Utvrđena je i vrijednost nekretnine u iznosu od 1.044.477,32 kuna / 138.625,96 eura.

Nepoznanica je na koji su način Glumina banka i Dobroslav Paraga došli u poziciju da mogu poslati na dražbu kuću Margetića i njegove sestre. Inače, ranih ’90-ih godina Margetić je bio predsjednik Paragine pravaške mladeži no onda su se razišli i završili na sudu. Margetić je čak neko vrijeme bio u pritvoru zbog tužbe za klevetu koju je protiv njega 1993. godine pokrenuo Dobroslav Paraga koji se povukao iz javnosti, a njegova stranka HSP 1861 više i ne sudjeluje na izborima. Sada je u mirovini koju ima kao nekadašnji državni dužnosnik, odnosno saborski zastupnik, navodi portal.

Anita M.