SRBIJA NA MUKAMA: Albanci u Srbiji traže “Zajednicu albanskih općina”; Tažimo isto ono što će dobiti Srbi na Kosovu!

  0
  Foto: Ilustracija
  U ožujku će se održati veliki prosvjedi etničkih Albanaca Preševske doline protiv ignoriranja i rasne diskriminacije Beograda i EU prema Albancima u Srbiji.

  Europski i međunarodni rasizam

  20 godina se govori o srpskoj manjini na Kosovu, koja je privilegirana i razmažena na Kosovu od strane Europljana i prima plaće iz Prištine i Beograda, dok se o Albancima Preševske doline u Srbiji, područja naseljenom etničkom albanskom većinom uglavno šuti. Njih je brojčano dvostruko više nego Srba na Kosovu, najsiromašniji su i najdiskriminiranija su nacionalna manjina u Europi. Prostor je to koji je poznat kao “Južna Srbija”, dok ga u Prištini znaju kao “Istočno Kosovo”, kako se često naziva ovom regija, a dolina Preševa smatra se i “Katalonijom Srbije”.

  Kao protutežu “Zajednici srpskih općina” na Kosovu koja je načelno dogovorena u kolovozu 2015. godine u Beuxellesu iste godine u rujnu na prostoru tri općine “Katalonije Srbije” – osnovana je “Zajednicu albanskih općina”.

  Deklaraciju o osnivanju Udruge albanskih općina u Srbiji (AKSH) jednoglasno su odobrila 43 općinska vijećnika iz tri albanske općine, izuzev vijećnika PVD-a, stranke Rize Halimija.

  Albanski vijećnici triju općina u Srbiji, Preševa, Medveđe i Bujanovca, odobrili su Deklaraciju o osnivanju Zajednice općina s albanskom većinom u Srbiji. Ova asocijacija je paralelna asocijaciji srpskih općina na Kosovu i dolazi kao mjera reciprociteta.

  “Najveći problemi Preševske doline pred beogradskim režimom su simboli, nezaposlenost, egzodus, ekonomija, obrazovanje i kultura. Predstavnici Albanaca kažu da su izgubili vjeru u državu Srbiju i njezine institucije, a u novije vrijeme i u EU koja se već 20 godina bavi samo srpskom manjinom na Kosovu, koju privilegira koliko Beograd, toliko i Bruxelles. , dok je Albanaca u Preševu dva puta više nego Srba na Kosovu, ignoriraju ih Beograd i Bruxelles?!.. ” tvrdi Ragmi Mustafi, predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca u Bujanovcu

  Albanci iz Preševske doline pozivaju EU da prizna Zajednicu albanskih općina u Srbiji.

  Za ožujak su najavljeni veliki prosvjedi etničkih Albanaca Preševske doline protiv ignoriranja i rasne diskriminacije Beograda i EU prema Albancima u Srbiji.

  Srbija i Vučić sa Zajednicom srpskih općina Preševu mogu odgovoriti samo ako u praksi (uživo) provedu Zajednicu albanskih općina osnovanu u rujnu 2015.

  Anita M.