BIH traži izručenje ratnog zločinca generala Sakiba Mahmuljina koji je pobjegao u Tursku: Osuđen je zbog smaknuća 50 civila i vojnika odsijecanjem glava…

  0
  Foto: Screenshot YouTube

  General Armije BiH pravomoćno je osuđen za ratne zločine, ali je odmah nakon toga napustio zemlju s obrazloženjem kako mora na liječenje.

  Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su od Turske izručenje umirovljenog generala tkzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji je prošle godine pravomoćno osuđen za ratne zločine, ali odmah nakon toga je napustio zemlju s obrazloženjem kako mora na liječenje.

  Portal Detektor, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka, dobio je potvrdu iz Suda BiH da je na osnovu međunarodne potjernice, koja je raspisana u studeno prošle godine, sada i službeno upućen zahtjev Turskoj za izručenje Mahmuljina jer je utvrđeno kako je on utočište potražio u toj državi.

  “Sud BiH je poslao zamolnicu Republici Turskoj za izručenje”, stoji u očitovanju suda koji je Mahumljina u travnju prošle godine pravomoćno osudio na osam godina zatvora.

  On je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora, piše Radio Slobodna Europa.

  Jedinica ‘El mudžahid’

  Mahmuljin je od 1992. do 1995. bio zapovjednik Trećeg korpusa tkzv. Armije BiH u čijem je sastavu bila i jedinica “El mudžahid” sastavljena od boraca iz islamskih zemalja koji su se istakli okrutnostima prema protivnicima tijekom rata u BiH, a svoj krvavi trag ostavili su najprije u Središnjoj Bosni počinivši okrutne zločinima nad Hrvatima.

  Mahmuljin je po zapovjednoj odgovornosti proglašen krivim za zločine počinjene na području mjesta Zavidovići i planine Vozuća, u centralnoj Bosni.

  Detektor podsjeća kako je Sud BiH do sada odredio raspisivanje potjernica za 172 osobe koje su osuđene ili se terete za ratne zločine u toj zemlji, a pobjegle su u inozemstvo.

  anita m.