Božić 25. prosinca: Ukrainska pravoslavna crkva prešla je na novojulijanski kalendar

0
Foto: Dialog.ua

Odluka o promjeni datuma crkvenih blagdana donesena je na Arhijerejskom saboru OCU u Kijevo-pečerskoj lavri.

Kao i Ukrajinska grkokatolička crkva, Pravoslavna crkva Ukrajine od 1. rujna prelazi na novi kalendar. Ova odluka je odobrena na Biskupskom saboru OCU u Kijevu, javlja Ukrajina 365 Telegram kanal .

To se još mora potvrditi na Mjesnom vijeću 27. srpnja. OCU je pojasnio da planiraju prijeći ne na gregorijanski kalendar, već na takozvani novojulijanski.

“Nojulijanski kalendar je kalendar koji je nastao početkom dvadesetog stoljeća na temelju suvremenih istraživanja, a odobren je prije samo 100 godina” , rekao je mitropolit belocerkovski, zamjenik predsjednika Odjela za vanjske crkvene odnose OCU. Evstratije (Zarja).

Ujedno, prihvaćanje novog kalendarskog stila ili očuvanje starog ostaje pravo redovničkih zajednica i samostana, odnosno, općenito, Crkva započinje ovaj prijelaz, ali ako vjerske zajednice OCU ili samostani , dvotrećinskom odlukom svojih članova smatraju potrebnim nastaviti se pridržavati tradicionalnog kalendara, to im je pravo dalo Biskupsko vijeće OCU.

Tako od 1. rujna pravoslavni kršćani Ukrajine mogu početi slaviti vjerske praznike na novi način. Božić će biti 25. prosinca , a ne 7. siječnja. Ostali praznici također će se pomaknuti, poput Pokrova (1. listopada), Bogojavljenja (6. siječnja) i Nikole (6. prosinca) . Istodobno, novi kalendar neće utjecati na Uskrs i Trojstvo.

Ranije je odluku o prelasku s 1. rujna na novojulijanski kalendar donijela i Grkokatolička crkva Ukrajine. Pitanje uvođenja drugačijeg kalendara od onog koji koristi Crkva Rusije pojavilo se nakon sveobuhvatne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Napad je blagoslovio moskovski patrijarh Kiril-Gundjajev.  

U međuvremenu očitovao se i carigradski patrijarh  koji smatra Crkvu Ruske Federacije jednako umiješanom u zločine u Ukrajini, kao i vladare Rusije.