Screenshot Twitter

Ruska invazija na Ukrajinu, unatoč početnim ruskim očekivanjima, poprilično se razvukla, a samim tim su postala sve glasnija nagađanja da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prijeti državni udar.

Nakon više od 15 mjeseci iscrpljujućeg rata, brojni ruskig rađani i ročnici umorili su se od Putinovog rata. Potvrđeno je da je dosad više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno, tisuće komada oružja i vojne opreme je uništeno ili oteto, a sankcije koje su Rusiji nametnute zbog pokretanja invazije uvelike su oštetile i njenu ekonomiju.

Upravo zbog navedenih razloga, neki stručnjaci smatraju da koordinirani plan sabotiranja Putina nije tako nevjerojatan kao što se prije vjerovalo, piše portal 19fortyfive.

“Rusko gospodarstvo propada, rat je izgubljen. Sve je više mrtvih i sve će teže biti objasniti zašto se to događa pa će sami sebi odgovarati: ‘Pa to je zato što našom zemljom upravlja stari tiranin i diktator’”, rekao je Gallyamov tom prilikom.

Tada je i sugerirao da bi u trenutku kada se politička situacija promijeni i “na čelu zemlje buude omraženi predsjednik koji vodi nepopularan rat“, tada je moguće da dođe do državnog udara.

Za mnoge bi kraj vladavine autoritarnog vođe u Rusiji bio dobrodošao. Međutim, vjerojatnost takvog državnog udara, i s njim povezanog kraja ruske invazije, nije toliko velika.

Kad je Jack Teixiera, bivši pripadnik Zračne nacionalne garde SAD-a, uhićen u ožujku nakon što je optužen za odavanje povjerljivih dokumenata Pentagona, glasine o državnom udaru ponovno su pojačali navodi o mogućem puču.

Osim popisa lokacija ukrajinskih trupa i broja žrtava u tekućem ratu, navodno se u dokumentima spominjao i plan za svrgavanje ruskog predsjednika. New York Times je izvijestio da su se u dokumentima spominjali pokušaji sabotaže Putina.

Prema neidentificiranom ruskom izvoru koji navodno ima pristup dužnosnicima Kremlja, postojao je tajni plan da se početkom ožujka prisilno ukloni Putin s vlasti. Očito je da je u interesu Ukrajine poticati glasine o nestabilnosti Kremlja, zbog čega treba biti skeptičan prema ovim narativima.

Iako bi mnogi bili zadovoljni Putinovim uklanjanjem s vlasti u Rusiji, nema jamstva da bi njegov nasljednik bio išta manje brutalan.