Foto: Berba maslina u Getsemanskom vrtu/ HKM

U Bibliji se stablo masline spominje više od tisuću puta. Iako je danas najpopularniji plod tog stabla sama maslina, mnogi ne znaju da je lišće masline izuzetno ljekovito i sadrži brojna ljekovita svojstva, a najvažniji spoj u listu masline je oleuropein koji ima izuzetno jaka antibakterijska svojstva.

List masline poboljšava zdravlje kod velikog broja bolesti uzrokovanih mikrobima. Pomaže i kod gripe, meningitisa, hepatitisa B, upale pluća, gonoreje i herpesa. Također pomaže kod kirurških zahvata i infekcija mokraćnog sustava. Listovi masline sprječavaju infekcije uzrokovane gljivicama.

Korištenje čaja od maslinovog lista može pomoći u liječenju ovih bolesti: upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, kroničnog umora, ateroskleroze, meningitisa, botulizma, malarije, čira na želucu, difterije, infekcija mokraćnog sustava i encefalitisa.

Konzumacija lišća masline pomaže obnovi cjelokupnog imuniteta, ali služi i za vraćanje energije u izmučenom organizmu, primjerice nakon kemoterapije. Listovi masline su izuzetno ljekoviti jer imaju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antigljivično djelovanje, pomoću kojih je moguće u potpunosti pobijediti veliki broj bolesti.

Recept za čaj:

Za šalicu čaja od 2-3 dcl potrebno je 15-20 osušenih listova masline. Listove dodajte u proključalu vodu i kuhajte ih još 2-3 minute. Ostavite listove u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Možete ga piti hladnog ili toplog s medom, limunom ili bez. Čaj treba piti svaki dan kako bi se osjetila poboljšanja kod raznih tegoba.

Preporuča se piti čaj preventivno kako bi se spriječile navedene bolesti. Listove čaja najbolje je brati u proljeće dok su listovi mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi daleko od sunčeve svjetlosti.