U Gospiću obilježena 85.obljetnica “Senjskih žrtava”

0
Foto; Radio Gospić

GOSPIĆ- Ove godine navršava se 85. obljetnica pogibije mladih Gospićana, mučki ubijenih u Senju od žandarmerije srpskog režima,  u povijesti poznatija pod imenom „Senjske žrtve“.

Senjskih žrtava prisjetili smo se i danas kada su kod njihove grobnice brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Tako su se Senjkih žrtava prisjetili gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima i župan Ernest Petry sa suradnicima, te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata. Riječi molitve govorio je velečasni Marinko Miličević.

Foto: Radio Gospić

Po završetku komemoracije gradonačelnik Karlo Starčević je između ostaloga rekao da se  prisjećamo žrtava koje su pale za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. “Nema gotovo nijednog kvadratnog metra u državi Hrvatskoj, a da nije natopljen hrvatskom krvlju i da nije obilježen borbom za slobodu i nezavisnost hrvatskog naroda. Mi činimo koliko je moguće da odamo na našim prostorima pijetet tim žrtvama, te ih se sjećemo u vjekove. To ćemo prenijeti i na buduće generacije” -rekao je Starčević.

Foto: Radio Gospić

  Senjske žrtve su Jakov Milković rođen 1912.godine, Marko Smolčić 1917.godište, Tomo Nikšić 1914., Frane Jelača 1916., Petar Frković 1914., Katica Tonković 1913. i Nikola Bevandić 1913.godište. Drugim riječima mučki ubijeni u Senju imali su između 21 i 25 godina starosti.

Izvor: Radio Gospić