13 C
Split

Broj vatrogasnih intervencija ove godine čak deseterostruko veći od prošle

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković bio je gost Novog dana N1 televizije. Govorio je o požaru u Dubravi kraj Šibenika, kao i o situaciji u hrvatskom vatrogastvu.

Upitan o suradnji vatrogasca i policije na pronalaženju počinitelja, Tucaković je kazao kako se upravo rad hrvatske policije može ocijeniti jako dobrim. “Pronalazak osobe koja se sumnjiči za podmetanje požara je dokaz dobre suradnje vatrogasaca i policije. Vrlo je bitno sačuvati dokaze i tragovi na požarištu kako bi policija mogla otkriti počinitelja”, pojasnio je.

Tucaković smatra kako kazne za one koji potpaljuju požare sigurno treba povećati jer, kako kaže, osim direktnih šteta postoje i one indirekte, a to su biljni i životinjski svijet na opožarenom području. Također, kazao je kako treba propisati zakonske mjere odnosno kaze i za situacije kada se vatrogasci napadaju na službenoj dužnosti.

Na intervenciji na Bilicama kod Šibenika bilo je angažirano preko 170 vatrogasaca, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik. “Angažirali smo i Hrvatsku vojsku te policiju i pokazalo se da cjelokupni sustav, a i građani koji su pomagali, funkcionira i svi su dali jedan veliki doprinos.Ovdje se vidi jedno djelovanje snaga u interesu naših građana”, kazao je Tucaković.

“Imali smo 4 ozlijeđena vatrogasca. Imali smo udisanje dima, ozljedu koljena i lagane opekline lica. Oni se dobro oporavljaju i želimo im brz povratak na posao”, dodao je.

Tucaković ističe kako je ove godine puno vatrogasnih intervencija koje su dosta zahtjevne. “Istaknimo da je ove godine broj intervencija čak deseterostruko veći nego prošle godine. Ove godine imamo već 30 tisuća hektara opožarene površine”, pojasnio je te dodao kako su vatrogasci na cjelokupnom području Republike Hrvatske imali ukupno preko 18 tisuća intervencija ove godine.

Mišjenja je kako je edukacija o zaštiti od požara nešto što treba raditi od malih nogu. “Edukacija je nešto što treba raditi od malih nogu. Treba zaista educirati svakog radnika koji dođe na radno mjesto. Kroz cijelu godinu potrebno je vršiti edukaciju”, rekao je Tucaković.

Požar kod Šibenika bio je posebno zahtjevan jer su vatrogasci, prema Tucakovićevim riječima, lovili požar po snažnom vjetru. “Trčali smo za požarom svud okolo. Teren je bio dosta nepristupačan. Ovdje nije bilo smrtno stradalih osoba i vatrogasaca. Obranjene su kuće. Jedna suradnja koja je ostvarena na terenu s ostalim snagama je dobro funkcionirala”, pojasnio je.

Na samom kraju, Tucaković je kazao kako je ove godine preko 82 tisuće gasitelja bilo raspoređeno na intervencijama diljem Republike Hrvatske, a kao promjenu u sektoru vatrogastva najavio je organiziranje Hrvatske vatrogasne zajednice kao Središnjeg državnog ureda od 1. siječnja 2020. godine.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Povrat poreza stiže ranije nego inače, prve isplate sjedaju na račune već 10. svibnja

POVRAT POREZA ranije se isplaćivao u kolovozu, a lani je iznimno kao socijalna mjera pomaknuta na lipanj, dok ove...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img