Foto: HRT

S izraženom promjenom vremena temperatura zraka u nekim se mjestima znatno snizila u odnosu na prethodne dane, no prekid toplinskog vala donio je druge nevolje.

Kao što je bilo i najavljeno, na dijelu Jadrana pala je obilna kiša, što je pripomoglo u gašenju požara. Zabilježen je i velik broj munja, a nestabilna atmosfera podržala je i razvoj pijavica.

U ponedjeljak će posvuda biti više sunčana vremena. Iako će i dalje biti nestabilno, ovako jakog nevremena kao u nedjelju neće biti jer će se glavnina poremećaja premjestiti dalje na istok kontinenta.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije i dalje nestabilno pa će pljuskovi biti razmjerno česti, lokalno i izraženiji, ali i sunčanih razdoblja neće nedostajati. Postojat će vjerojatnost za pojavu pijavice, a iako će vjetar biti znatno slabiji, bit će promjenjiva smjera, od juga i jugozapadnjaka do sjeverozapadnjaka.

I na krajnjem jugu vrlo promjenjiv vjetar te naoblaka, pa će biti i dosta sunca, ali i sporadičnih pljuskova.

Od utorka na Jadranu većinom sunčano te ponovno vruće, no ipak uz razmjerno ugodne noći. Poneki lokalan pljusak bit će moguć ponajprije u unutrašnjosti Istre te na krajnjem jugu. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, uz obalu u jutarnjim satima ponegdje i bura.

U unutrašnjosti će utorak još biti u znaku nestabilnosti, a zatim će one sredinom tjedna uglavnom izostati te će, uz uglavnom sunčano vrijeme, temperatura porasti iznad 30 stupnjeva pa će kraj srpnja i početak kolovoza biti u znaku pravog ljetnog vremena.

No dugotrajnije stabilizacije nema na vidiku. Naime, vjerojatnost za kišu i pljuskove u dijelu zemlje ponovno raste prema idućem vikendu. (HRT)