Dan Svete Luce

Dec 13, 2017

Danas  je blagdan Svete Lucije, zaštitnice vida i svjetlosti.

U Dalmaciji je u starija vremena djeci nosila darove gotovo isključivo ova kršćanska mučenica iz grada Syracuze. Po legendi, Lucija je bila lijepa djevojka obećana jednom mladiću. Kad joj je majka oboljela, Luciji se za vrijeme molitve za majčino zdravlje, na grobu Sv. Agate ta svetica i ukazala. Rekla joj je da se za ozdravljenje majke treba moliti, a da će ona sama biti mučena radi svoje vjere. Lucija je to hrabro prihvatila te je raskinula zaruke i razdijelila svoje imanje posvetivši se duhovnom životu. U to vrijeme, car Dioklecijan je vršio progon kršćana pa je Lucija, pripadnica kršćanske vjere bila uhićena kad je odbila mladića kojeg su joj namijenili. Mučena je, odrubljena joj je glava i izvađene oči ali se ni pod cijenu smrti nije odrekla vjere. U kršćanskoj ikonografiji prikazana s očima na pladnju. Dan njene smrti, 13. prosinca postao je blagdan kod kršćana.

U narodu je ostao običaj da se od današnjeg dana do Božića promatra vrijeme jer svaki dan predstavlja mjesec u godini te se smatra da će takvo vrijeme bit tog mjeseca iduće godine. Također se na današnji dan sije pšenica koja simbolizira plodnost te se iznosi na stol ili ispod jaslica za Božić.

Ime Lucija u prijevodu znači “svijetla” pa se smatra da ona neki način označava svjetlo Božićne noći. Svim Lucijama, Jasnama i Klarama želimo sretan imendan i nadamo se da su djeca dobila svoj poklon i od ove dobre svetice.

Molitva svetoj Luciji za zdravlje očiju

O sveta Lucijo, čije ime znači svjetlost, pun pouzdanja dolazim preda te tražeći te svetu svjetlost koja će mi vratiti oprez u izbjegavanju putova i grijeha i tame zabluda.

Pomoću tvog milosnog zagovora, molim te za milost ( … ) i očuvanje svjetla u mojim očima, kako bih ga uvijek koristio u skladu s Božjom voljom, a da ne ozlijedim svoju dušu.

Dopusti, o blagoslovljena Lucijo, da poslije iskazanog divljenja i hvale za tvoju moćnu zaštitu na zemlji uzmognemo se na kraju pridružiti k tebi u raju vječne svjetlosti božanskog Janjeta, tvog milostivog zaručnika Isusa. Amen.