Vrijeme u petak mnogima “koma”.
Najbolje je ostati doma.
Tlak je u naglom padu,
glavobolja nekima smeta radu.
Vrijeme “tlači”!
I još će vjetar biti sve jači.
Kiša će navečer lijevati “ko iz kabla”,
vjetar možda čak rušiti neka stabla.
I kao da nije dosta ovoga svega,
ponegdje će još biti i snijega.
No, već u subotu,
kao “jackpot” na lotu:
nakon silne i obilne oborine,
opet ćemo imati topline i vedrine.
A u nedjelju po nizinama i magluštine…

Većinom malo kiše, na kopnu i snijega tijekom četvrtka, te manji pad tlaka samo su uvod u promjenu vremena – naglu, brzu, kratkotrajnu, ali i žestoku, zbog koje su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave. U petak će vrijeme za mnoge biti prilično nepovoljno. Tlak će naglo padati, jugo biti uglavnom jako i olujno, oborine prema kraju dana sve češće i obilnije. Na Jadranu će opet biti visokih valova i poplavljenih riva, te olujnog nevremena, ponegdje vjerojatno i tuče, pijavica… U noći na subotu vjetar će naglo mijenjati smjer pa će nakon jugo kratkotrajno zapuhati lebić pa puletan, zatim većinom tramontana, uz obalu ponegdje i bura.

Na kopnu će biti i snijega – u nizinama malo, a do subote ujutro u gorju ponegdje i više od 10 cm. Po mnogo čemu za većinu najnepovoljnije vrijeme bit će od petka kasno poslijepodne do subote ujutro, kada sa zapada slijedi razvedravanje i zatopljenje.

No, već od nedjelje nad južnije krajeve dolaze novi oblaci s kojima će biti mjestimične kiše, dok će u nizinama sjeverne Hrvatske biti magle, izostane li jugozapadnjak – opet i dugotrajne.

Petak: jaka južina, kiša, snijeg, ponegdje i nevrijeme

Nevolja s kišom, vjetrom i plavljenjem nekih riva biti će i u Dalmaciji, osobito poslijepodne i u noći. Zbog malo više temperature bit će i više energije za olujna nevremena, pa ne treba iznenaditi ni mjestimična tuča.

I na jugu Hrvatske nestabilno, uz pljuskove i grmljavine, ponegdje i olujno nevrijeme. Jugo će najjače biti u petak navečer, a tek u noći na subotu vjetar će naglo mijenjati smjer i ugroziti plovila.

Od subote stabilnije i toplije, ali ne posvuda i suho

U subotu slijedi stabilizacija atmosfere, na Jadranu i slabljenje bure i tramontane, a od nedjelje ponovno promjenljivo oblčano, uz jačanje juga, te povremenu mjestimičnu kišu, najprije na sjevernom dijelu, od ponedjeljka i južnije.

U unutrašnjosti također u subotu razvedravanje, a oborine još uglavnom ujutro. Slijedi dotok toplijeg zraka u gorje pa će od nedjelje po mnogim nizinama ponovno biti magle, gdjekad i dugotrajne ako izostane vjerojatan, ali ne i siguran jugozapadni vjetar. I bez njega, a posebice s njim – temperatura zraka bit će iznadprosječno visoka za sredinu prosinca. Pritom će, kao i nedavno, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti većinom suho, a u gorskom području, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije oblačnije, uz povremenu kišu.