Predstavljena akcija Mir i Dobro

0
0
Foto: MUP

U cilju  održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana već tradicionalno u  doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske od 13. prosinca 2019. godine do 08. siječnja 2020. godine provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“.
 
Uoči početka  ove akcije u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, održana je konferencija za medije.
 
Paško Ugrina, voditelj Odjela prevencije PU splitsko-dalmatinske  uvodno je govorio o značaju i ciljevima ove  akcije te posebno istaknuo zaštitu rizične skupine, a to su djeca. Naveo je da provođenje ove akcije do sad dalo dobre rezultat, odnosno  sve je  manje ozlijeđenih osoba. Sve je to i rezultat dobre suradnje s ostalim žurnim službama ali i medijima koji su akciju učinili prepoznatljivom.
 
Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Grada Splita osvrnuo na  zakonske odredbe vezano za pirotehniku, te istaknuo da je strogo zabranjeno korištenje pirotehnike u zatvorenim prostorima. Naveo je da  se u  posljednjih nekoliko godina bilježi smanjenje intervencija vezanih za pirotehniku tijekom mjeseca prosinca.
 
 dr. med. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko- dalmatinske županije je istaknu  kako je prepoznata važnost ove akcije i da se svake godine smanjuje broj  ozlijeđenih osoba posebno djece. Najčešće ozlijede su ozljede šaka i lica  i mogu rezultirati teškim posljedicama, stoga je apelirao na sve, a posebno roditelje  da  djeci ne dozvoljavaju  da sami koriste   pirotehničkih sredstava.
 
S obzirom da će kao i prethodnih godina tijekom blagdana veći broj građana nabavljati pirotehnička sredstva još jednom napominjemo   kako je nužno da, i kod uporabe pirotehničkih  kategorije F1 koja se mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina, ne dozvole da djeca istu koriste bez nadzora roditelja ili odrasle osobe, odnosno istu ne upotrebljavaju na način na koji bi mogli ugroziti svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba.
  Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.   
Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama, te na kioscima tijekom cijele godine, osobama starijima od 14 godina.
Nadalje, pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.
Pirotehnička sredstava kategorije  F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 
Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će: – fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 02.siječnja do 26. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna.