Premda je već u nedjelju temperatura zraka ponegdje u Dalmaciji bila blizu 40 °C – u sunčani će ponedjeljak biti još i viša! Gotovo diljem Hrvatske bit će vrhunac toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Najviša temperatura zraka u većini će mjesta biti 35 °C i viša, a osobito u unutrašnjosti Dalmacije i oko 40 °C. Pritom su ponegdje mogući i novi temperaturni rekordi. Osim vrućine, koje će biti i u nižem gorju, mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporuča smanjiti aktivnosti na otvorenome, a i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana. I ne zaboraviti i na biljke i životinje!

Tijekom utorka u većini Hrvatske slijedi naoblačenje i barem mali pad temperature, a u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj i zamjetno osvježenje. Kiša je ponegdje u zapadnim krajevima moguća već prijepodne, a u mnogim će mjestima osobito od utorka navečer do srijede ujutro biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, mjestimice vjerojatno i olujnog nevremena. Prema nedjeljnim prognostičkim izračunima atmosfera će biti nestabilna iznad većine kontinentalne Hrvatske i sjevernog Jadrana, dok će na srednjem i južnom Jadranu vjerojatnost pljuskova biti vrlo mala. No, promjene su još moguće.

U srijedu daljnji pad temperature, do kraja dana i razvedravanje pa će tijekom blagdanaponovno biti pretežno sunčano, ali većini vjerojatno zamjetno ugodnije nego u ponedjeljak, u Dalmaciji i utorak…

Ponedjeljak – vrhunac toplinskog vala!

U Dalmaciji vedro i vruće, uz vrhunac toplinskog vala u njezinoj unutrašnjosti – moguće ponegdje i oko 40 °C. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a more malo do umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske sunčano i vruće, uz malo nižu temperaturu zraka nego na srednjem dijelu. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura mora od 24 do 27 °C.”

Od utorka nestabilnije i manje toplo

U utorak na Jadranu manje vruće, uz malo više oblaka, osobito na sjevernom dijelu. U srijedunestabilno; ponegdje su mogući kratkotrajni pljuskovi uz manji pad temperature zraka. Od četvrtka ponovno sunčanije, bez veće promjene temperature zraka. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar,  a u srijedu će na sjevernom i srednjem dijelu puhati umjerena i jaka bura.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.