Foto: HRT

“Na morskome plavom žalu, gdje ćarlija vjetrić mio” mnogi će si vjerojatno zapjevušiti pogledom na program 34. Gavellinih večeri u Zagrebu, te posebice oni koji će uživati u predstavi u srijedu, tijekom koje na Jadranu mnogima ne baš milo jugo neće samo “ćarlijati”. A ponegdje i jugozapadni pa sjeverozapadni vjetar. Stoga će i žal mjestimice biti ne samo plavi, nego i bijeli – od pjenjenja umjereno valovitog i valovitog mora. A i na nebu će se gledati ne samo bijeli oblaci, kao u većini krajeva prošlih dana, nego i znatno tamniji, iz kojih će u mnogim mjestima i primorske i kopnene Hrvatske pasti i barem malo kiše. Štoviše – ponegdje na Jadranu i uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a i poslijepodnevna temperatura će se uglavnom malo sniziti. No, u nastavku tjedna ponovno će u većini Hrvatske biti sunčanije, iako ne posvuda i suho, uz ponovnu južinu i porast temperature zraka.

A o zraku – i to ne njegovoj temperaturi, nego kvaliteti – od srijede će se govoriti u Bolu, na znanstveno-stručnom skupu o zaštiti zraka, na kojem će se, između ostaloga, detaljnije govoriti o rezultatima i značenju EU strukturnog projekta “AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka”. Tim projektom uspostavlja se cjelovit sustav mjerenja i kontrole kvalitete zraka u Hrvatskoj u svrhu zadovoljenja kriterija o očuvanju okoliša i zdravlja ljudi.

Srijeda: oblačnije, većinom kiša, prestaje južina, većinom malo svježije…

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom između 21 i 24 °C. Tijekom dana će u nekim predjelima biti kiše, odnosno pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, poglavito na sjeveru Dalmacije. Jugo umjereno, mjestimice i jako, u drugome dijelu dana okrenut će na sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Juga će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, i to umjerenog, ponegdje i jakog, koje će slabjeti prema kraju dana. Sunčanih će sati biti više nego u ostalim krajevima, a vjerojatnost za kišu ili poneki pljusak mala. Najviša temperatura zraka uglavnom od 22 do 25 °C, a mora oko 22 °C.”

Od četvrtka opet stabilnije, sunčanije, od petka i toplije, uz južinu, a potkraj tjedna opet…

Većinom će sunčano i relativno toplo biti i na Jadranu, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom dijelu povremeno više oblaka uz mogućnost za mjestimičnu kišu, i to posebno u dane vikenda te početkom novoga tjedna, kada bi jugo ponovno moglo biti jako. A želite li se razvedriti i prije četvrtka, osim svakodnevnim pogledom na meteokarikature, sljedećih dana to možete i na godišnjoj izložbi članova Hrvatskog društva karikaturista u Zagrebu.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.