13 C
Split

Danas većinom suho, bura slabi

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Osim pada temperature zraka, u većini Hrvatske i kiše, ovu je promjenu vremena u četvrtak upotpunio i snijeg ponegdje u gorju. No neće se dugo zadržati jer nam već od pretežno suhog i barem djelomice sunčanoga petka slijedi zamjetan porast temperature, najprije u gorju, od vikenda i u nizinama. Valja nam se prilagoditi južini, iznadprosječnoj toplini i čestoj kiši, koja će potrajati vrlo vjerojatno cijeli sljedeći tjedan, možda i dulje.

Pritom će tlak zraka sve do ponedjeljka padati, pa će se s ponegdje i oko 1027 hektoPascala u noći sa srijede na četvrtak – do ponedjeljka ujutro spustiti i na ispod 1000 hPa. Pripremimo se na južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, te se nemojmo iznenaditi budemo li mi, ili netko uokolo nas razdražljiviji nego inače, ili pospaniji, neraspoloženiji… Unatoč blagom porastu tlaka – znatnijeg poboljšanja neće biti ni u sljedećem tjednu, a ni dugotrajnije stabilizaciju vremena.

Slijedom svega, za većinu će vjerojatno najpovoljnije vrijeme biti ovoga petka – tijekom kojeg će gotovo diljem Hrvatske biti barem ponekog sunčanog sata, ali i još dosta oblaka, osobito u kopnenom području, gdje će ujutro biti mjestimične magle i slabog mraza. Od vikenda toplije, ali i vjetrovitije, oblačnije i kišovitije, uz gotovo svakodnevno moguću povremenu kišu, te uz južni i jugozapadni vjetar, često umjeren, u gorju i jak, na Jadranu i jači, a nevolje bi nekima moglo prouzročiti i jako jugo, osobito u nedjelju ponegdje vjerojatno i olujn… Od studeni studenoga do daljnjega – ni “s”!

Petak: većinom suho, ujutro ponegdje magla i mraz, bura slabi

U Dalmaciji i dalje toplije, ali uz hladnije jutro od nego u četvrtak i temperaturu zraka u unutrašnjosti mjestimice i samo 1 do 5 °C. Poslijepodne 16 do 21 °C, uz pretežno sunčano vrijeme, ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku, te još i prijepodne često umjerenu buru, gdjegod i jaku, samo rijetko uz mogućnost olujnih udara.

Bure, u početku još i ponegdje umjereno valovitog mora, bit će i na jugu Hrvatske, ali danju mirnije, uz slabiji vjetar, uglavnom s jugoistoka, te uz većinom sunčano vrijeme i najvišu temperaturu od 18 do 20, ujutro pak 13 do 15 °C, u unutrašnjosti i oko 9 °C.

Od vikenda toplije, ali i oblačnije, vjetrovitije, kišovitije…

U nastavku ovoga tjedna i u prvom dijelu novoga opet toplije, ali i vjetrovitije i oblačnije nego u petak, te u većini kopnenih krajeva povremeno uz kišu, obilniju u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije – a malo će je pasti, ponegdje možda i nimalo – u Podunavlju. Puhat će često umjeren, gdjekad i jak južni i jugozapadni vjetar, mjestimice i jugoistočni, a prije toga – u subotu ujutro još će biti mjestimične magle.

Na Jadranu će biti još vjetrovitije nego na kopnu, uz umjereno i jako jugo, u nedjelju mjestimice vjerojatno i olujno jugo i oštro – južni vjetar, a u ponedjeljak je prolazno moguć i lebić – jugozapadnjak. Valja upozoriti i na čestu kišu, ponegdje i obilniju – u subotu osobito na sjevernom dijelu, zatim i na južnom.

SourceHRT
ViaHRT
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img