Ovogodišnji Dani poslova u turizmu koji su krenuli iz Osijeka, nastavljeni su u Zagrebu te se završna manifestacija održala danas u Splitu.

Na Danima poslova u turizmu održanima danas u Splitu u Sportskoj dvorani Gripe (Osječka 11) predstavilo se 75 poslodavaca koji su iskazali potrebe za zapošljavanjem preko 5.000 radnika na sezonskim poslovima.

Interes posjetitelja bio je velik te se procjenjuje kako je manifestaciju posjetilo preko 5.000 nezaposlenih osoba, učenika završnih razreda turističko-ugostiteljskih škola te ostalih osoba zainteresiranih za rad u turizmu.

Manifestaciju je svečano otvorio ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, te naglasio kako su “Dani poslova u turizmu osmišljeni kao jedan od zajedničkih poticaja domaćoj radnoj snazi. Prvo su se anketirali svi nezaposleni od čega je 24 tisuća osoba izrazilo želju za sezonskim radom u turizmu.

Njih 20 tisuća došlo je na Dane poslova u turizmu i direktno se povezivalo s poslodavcima. Drugi korak je rad na adekvatnosti plaća, a treći su korak kvote za strane državljane, koje su osmišljene za poslodavce koji ne popune sva otvorena radna mjesta na sezonskim poslovima”. Naveo je kako “Uz ta tri koraka, Hrvatski zavod za zapošljavanje osim programa zapošljavanja provodi i obrazovne programe za koje se izdvaja 160 milijuna kuna. Prepoznali smo potrebu uparivanja tržišta rada i sustava obrazovanja, a u tijeku je i rad na reformi strukovnog obrazovanja za koju se izdvaja 80 milijuna kuna.”

Zajedno s državnim tajnikom Ministarstva turizma Tončijem Glavinom i pomoćnicom ministra turizma Oliverom Shejbal uručio je nagrade najboljim projektima u sklopu natječaja „Inovativan budi – turizam ti posao nudi“, organiziranog za učenike i studente turističkih i ugostiteljskih struka. Cilj natječaja bila je promocija ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao atraktivnog resora koji pruža mogućnost zapošljavanja.

Prvo je mjesto osvojila Strukovna škola Vukovar s projektom Rezerviraj uspješnu karijeru, drugo mjesto, Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – Opatija s projektom Odgovaramo/ Dogovaramo (za) budućnost turizma i treće, Ekonomska i turistička škola Daruvar s projektom Praksom do posla.

Podsjetimo, Dani poslova u turizmu ove se godine održavaju po drugi put, a s ciljem osiguranja bolje promocije ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao sektora koji pruža mogućnosti zapošljavanja. Radi se o zajedničkom projektu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva turizma te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatske turističke zajednice u suradnji s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu.

Dani poslova u turizmu prvi su put održani prošle godine i to u ožujku u Osijeku, Zagrebu i Kninu, a okupili su ukupno više od 110 poslodavaca iz turizma i ugostiteljstva te ih je posjetilo oko 14 tisuća nezaposlenih osoba, učenika, studenata i drugih zainteresiranih za rad u turističkoj sezoni.