Danas slavimo Svijećnicu ili Kandelora, odnosno blagdan Prikazanja Gospodnjeg u Hramu. Ovaj blagdan je kroz povijest naziv Svijećnica dobio zbog procesije sa svijećama čime su kršćani izražavali vjeru da je Isus Krist svjetlo života.

Ovaj blagdan vezan je uz Lukino evanđelje (Lk 2, 22-40). Prema dijelu tog evanđelja Marija i Josip, 40 dana nakon Isusova rođenja, donijeli u ga Hram kako bi ga prikazali. Prema židovskom zakonu, 40. dan nakon poroda svećenici u Hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su za uzvrat, dali janje mlađe od godine dana ili mladu golubicu. U hramu se zatekao i starac Šimun, bogobojazni čovjek koji je svoj život posvetio vjeri i Bogu. Zbog toga je Duh sveti Šimunu obećao da neće umrijeti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Nakon što se je to obistinilo, Šimun je izrekao ovaj hvalospjev (koji je uvršten u Časoslov, i to kao sastavni dio moljenja Povečerja):

“Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru,

po riječi svojoj, u miru!

Ta vidješe oči moje

spasenje tvoje,

koje si pripravio

pred licem sviju naroda:

svjetlost na prosvjetljenje naroda,

slavu puka svoga izraelskoga.”

Naziv Svijećnica vezuje se uz riječi Šimuna starca po kojemu je Isus Svjetlo na prosvjetljenje svijeta“. Stoga je sasvim razumljivo da se tijekom povijesti uz taj blagdan vezala i procesija, i to na način da bi se prije mise blagoslovile svijeće, a onda bi se s upaljenim svijećama krenulo u ophod od neke manje crkve do one u kojoj će se slaviti misa, ili ako je to bilo nezgodno, ophod bi krenuo od nekoga drugoga prikladnoga mjesta ili jednostavno obišao oko crkve. Takvi su ophodi predviđeni i današnjim Misalom, ali obično u praksi prevagne druga mogućnost koju također predviđa Misal, a to je da se na ulazu blagoslove svijeće te se svečano uđe u crkvu. Štoviše, zbog praktičnih razloga, češće će se preskočiti i svečani ulazak, pa će se u samoj crkvi, prije početka mise, blagosloviti svijeće.

Svijeće, naravno, kako je to već naznačio Šimun starac, predstavljaju Isusa. Hod u procesiji s upaljenim svijećama označava spremnost vjernika da uvijek idu za jedinim istinskim Svjetlom – svojim Učiteljem, te da i sami u svom životu pokazuju snagu toga svjetla. Takve se blagoslovljene svijeće nose kućama i koriste se u različitim prigodama. Posebno je bio običaj, koji se još ponegdje njeguje, da se stave umirućima u ruke. U Dalmaciji ovaj blagdan se zove i Kandelora. Sveta misa je u 17 sati u crkvi svetog Mihovila u Dugopolju.