Demokratski HSS: Hoće li Hrvatska i sljedećih 7 godina biti na „socijalnoj pomoći“?

0
45
Foto: Demokratski HSS

Priopćenjem se oglasio Demokratski HSS, prenosimo ga u cijelosti bez intervencija.

Hoće li Hrvatska i sljedećih 7 godina biti na „socijalnoj pomoći“?

Podaci EUROSTATA iz 2020. smještaju Hrvatsku na drugo najsiromašnije mjesto između svih članicama Europske unije. Usporedba kupovne moći prema drugim članicama EU pokazuje da građani Republike Hrvatske svojim plaćama ne mogu niti blizu ostvariti prosjek na razini EU.

Ovo najbolje pokazuje zašto je Republici Hrvatskoj pružen ovako veliki paket „socijalne pomoći“ kroz fondove EU. Niti nakon gotovo 12 milijardi dobivenih EUR-a u prošlom programskom razdoblju (2014. – 2020.) Hrvatska se i dalje nije pomakla naprijed.

Hrvatsku je to samo održavalo da ne potone na dno, što je inače uloga socijalnih davanja. Sredstva se nisu usmjeravala u stvaranje dodanih vrijednosti koja bi nas mogla pomaknuti naprijed.„

Dok narod, na svim stupnjevima, ne bude dostatno obrazovan i sposoban politički samostalno prosuđivati, Hrvatskoj prijeti ponovno ropstvo. Nama Europa ne može i neće pomoći.

Teško čovjeku koji iz tuđe torbe kruha čeka.“ – napisao je Stjepan Radić u djelu ‘Savremena Evropa’.

Za Hrvatsku je sljedećih 7 godina, biti ili ne biti! Iznos od 25 milijardi EUR-a otvara neponovljivu priliku da se konačno krene s transformacijom hrvatskog gospodarstva s ciljem da naši građani dosegnu makar dobar EU prosjek.

Demokratski HSS predlaže, micanje fokusa s javne infrastrukture na ljudske potencijale, s javnog sektora na privatni te osnaživanje suradnje gospodarstva i znanosti u digitalnoj i zelenoj transformaciji. Predlažemo promjenu sustava dodjele sredstava koji se bazira na kvaliteti a ne kvantiteti, te fokus postaviti na uspješnost postizanja pokazatelja, a ne na maltretiranje poduzetnika u administrativnoj provedbi projekata.

Mateo Ivanac,
Predsjednik Demokratskog HSS-a

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here