23/06/21

Deset nevjerojatnih činjenica o ljudskom tijelu koje sigurno niste znali

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ljudsko tijelo je stoljećima predmet istraživanja i eksperimentiranja. Ono je bilo inspiracija za mnoge izume i umjetnička djela. Eiffelov je toranj, primjerice, čelična imitacija čovjekove bedrene kosti.

Zbog činjenice da je stoljećima predmet istraživanja, vjerojatno ste pomislili da o tijelu ne postoji više tajni koje tek treba otkriti, no u krivu ste, piše N1.

Evo nekih zanimljivih podataka.

1. Mozak je aktivniji dok spavamo 

Mozak bolje radi dok spavamo. Faze ljudskog sna otkrivene su 1950. tada je otkkriveno da je mozak puno aktivniji u snu, osobito u REM fazama spavanja. Zašto sanjamo, koji procesi uzrokuju naše snove i zbog čega mozak brže radi u snu, još uvijek nije do kraja obajšnjeno.

2. Nokat na srednjem prstu raste brže nego ostali

Živa istina. Raste brže od svih drugih. I nitko još uvijek ne zna zašto.

3. Dužina naših krvnih žila je impresivna

Kada bi netko sve čovjekove krvne žile poredao jednu kraj druge, dobio bi cestu dugačku 96.000 kilometara kod djece i 170.000 kilometara kod odraslih ljudi.

4. Ženama srce brže kuca nego muškarcima

Kanadski su znanstvenici došli do otkrića da ženama srce kuca brže za oko 10 otkucaja u minuti.

5. Ljudska jetra vrši više od 500 funkcija

Jetra je jedan od naših najzaposlenijih organa, a zadaće koje vrše su brojne. Filtrira krv, razbija i apsorbira masti, procesuira kolesterol i vitamine, proizvodi krvne stanice…

6. Kiselina u vašem želucu može rastopiti metal

Možete li zamisliti da čitavo vrijeme nosite ubojitu kiselinu koja otapa i najotpornije metale? Želučana kiselina jedna je od najmoćnijih kiselina na svijetu.

7. Kašljanje dostiže veliku brzinu

I ova je specijalnost ljudskog tijela pomno ispitivana. Brzina kašljanja je oko 80 kilometara na sat što je brže nego prosječna brzina automobila u gradskom prometu.

8. U prvom tromjesečju trudnice sanjaju čudne snove

Čudno, ali istinito. U prvom tromjesečju žene vrlo često sanjaju žabe, crve i biljke u teglama. I dalje nije jasno zašto.

9. Kako starimo, mijenja se percepcija okusa

Sjećate se onog vremena kada niste mogli smisliti masline? Sada vam najednom pašu. Kako starimo, skloniji smo pikantnijoj i začinjenoj hrani jer nam se percepcija okusa smanjuje. Znanstvenici su izračunali da do 60 godine prosječan čovjek izgubi oko 40% osjetila okusa.

10. Opekline od sunca utječu na krvotok

To je zbog ultraljubičastog zračenja koje je pogubno za krvožilni sutav. Još jedan razlog više da ljeti obavezno koristite kremu za sunčanje.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img