13 C
Split

Do ponedjeljka sunčano i još toplije, pa nova promjena

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Sljedećih će dana, do ponedjeljka pretežno sunčanih, čak i vedrih, te sve toplijih – šume i cijela priroda sve više će pokazivati svoju proljetnu ljepotu i raznolikost. A raznolika će pritom biti i temperatura zraka pa će i dalje dobro doći slojevita odjeća, osobito u unutrašnjosti, gdje će jutarnja temperatura zraka joč često biti oko 0 °C, pri tlu i oko -5 °C, uz mjestimičan mraz, a poslijepodnevna sve bliža 20 °C. Bura još uglavnom u prvom dijelu petka može onemogućavati normalno prometovanja za jači vjetar osjetljivijim skupinama vozila.

Promjena vremena početkom novoga tjedna vrlo vjerojatno će biti nalik ovotjednoj – s kišom, u gorju i snijegom, uglavnom na Jadranu i grmljavinom, te ponovno često jakom i olujnom burom, barem na udare. No do tada – gotovo idila – s poslijepodnevnom temperaturom zraka u većini Hrvatske kao da je početak svibnja.

Svjetski dan voda: sunčano i toplije, ali ujutro mraz, bura

Bura će u noći i ujutro puhati i u većinom sunčanoj Dalmaciji, a tijekom dana će je uglavnom zamijeniti maestral, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito, vidljivost izvrsna. Temperatura zraka ujutro uz obalu od 6 do 10 °C, a u unutrašnjosti niža, u Sinju i okolici gdjegod vjerojatno i oko 0 °C, pri tlu uz mogućnost slabog mraza. Najviša dnevna 19 do 21 °C!

Iznadprosječno će toplo biti i na jugu Hrvatske, te vedro ili malo oblačno, najprije uz buru, zatim maestral, te malo do umjereno valovito more.

Do ponedjeljka sunčano i još toplije, pa nova promjena!
Sljedećih dana diljem Hrvatske još toplije, ali je po nizinama unutrašnjosti i dalje moguć slab mraz, osobito u subotu. Vikend još pretežno vedar, uz mogućnost mjestimične kratkotrajne magle, te uz više oblaka u subotu uglavnom u Podunavlju. U ponedjeljak je pak gotovo sigurno novo naoblačenje, prema večeri i sve veća vjerojatnost kiše i jačanja sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Još zamjetnija promjena vremena vrlo je vjerojatna u utorak, kada je u gorju ponovno moguć snijeg, a osobito na Jadranu i pljuskovi s grmljavinom, te opet često jaka bura, mjestimice i olujna, barem na udare.

No, do tada pretežno sunčano, osobito za vikend i vedro, s rijetko gdje umjerenom burom pa maestralom, te iznadprosječno toplo, što je jamačno još vidljivije na priloženim grafikonima odstupanja ovogodišnje temperature zraka od prosječne najniže i najviše. Zahladnjenje s prvom ovomjesečnom burom, kao i ovotjedno s drugom, te treće u sljedećem tjedn – gotovo kao po tradiciji 3 “marčane” bure – samo će malo ublažiti iznadprosječnu toplinu ovog ožujka, koji će u mnogim hrvatskim krajevima biti među najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja, a ponegdje možda čak i rekordan. (HRT)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HERR SOSA, TI SI U HRVATSKOJ OD SADA – TURIST!

Službena navijačka udruga hrvatske nogometne reprezentacije "Mi Hrvati" oglasila se na svom Instagram-profilu gdje je prokomentirala izbor dosadašnjeg mladog...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img