Đoković na slobodi do sutra. Bori se protiv deportacije.

0
Snimka zaslona

Australska vlada u petak je ponovno poništila vizu Novaku Đokoviću, ustvrdivši da prvi tenisač svijeta, koji nije cijepljen protiv Covida-19, može predstavljati prijetnju za zajednicu.

Alex Hawke odlučio je u petak kasno poslijepodne po lokalnom vremenu iskoristiti svoje zakonsko pravo i ukinuti vizu Đokoviću.

Kako je i najavljeno, Đokovićev odvjetnički tim uložit će žalbu na ovu odluku te se nadaju kako će tijekom vikenda doći do preokreta i sudske odgode njene provedbe kako bi se najboljem tenisaču svijeta omogućilo da nastupi na Australian Openu u ponedjeljak.

Ukoliko ne podnesu žalbu, Đoković će biti što hitnije deportiran iz zemlje. Odvjetnici srpskog tenisača pokušat će vjerojatno osporiti ministrove razloge, ali mediji tvrde kako ima vrlo malo šanse da se odluka preokrene.

Naime, Đoković bi mogao biti prisiljen da zemlju napusti unutar nekoliko sati, a ako ne uspije žalba njegovih odvjetnika mogao bi biti izbačen iz zemlje na tri godine.

Tako bi neslavno mogla završiti saga sa srpskim tenisačem koja traje već preko tjedan dana.Da se ovako nešto spremalo tijekom dana bilo je jasno nakon što je Đokovićev planirani trening tijekom popodneva otkazan.Podsjetimo, Đoković je u Australiju stigao kako bi nastupio na Grand Slam turniru Australian Open.

Kako bi igrao na turniru i uopće ušao u zemlju bez da je primio cjepivo, Đoković je tražio izuzeće na nekoliko temelja od kojih je najsnažniji argument to da je korona virus nedavno i prebolio.

Međutim nakon slijetanja u Australiju odmah je priveden i pritvoren u hotel za imigrante, a viza mu je ukinuta. Tako je odlučila vlada savezne države Viktorije, a na taj njihov potez se Đoković žalio sudu koji mu je vizu vratio, ali ministar za imigraciju Alex Hawke je imao diskrecijsko pravo da ju ponovno ukine što je sada i učinio.

Najmanje realan je scenarij prema kojem će Đoković bez borbe prihvatiti odluku te u subotu sjesti na avion za Europu. Očekuje se žalba na odluku ministra, a sud će odlučiti usvaja li se ona i Đoković ostaje ili se odbija i Đoković mora napustiti zemlju.

Postoji još jedna opcija, da se u slučaju nove Đokovićeve sudske pobjede ovaj put vlada žali na odluku suda. Nejasno je kada bi te odluke trebale biti donesene i bi li onda Đokovića morali deportirati usred turnira, donosi Direktno.hr

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here