Foto: Privatni album

Piše Vanja Zlatović

PA ZATO I JESAM ZADOVOLJAN S RAFALIMA JER “DOSTA NAM JE OLUJA”

Povodom napada na civile u Hrozu s pedeset mrtvih civila što leže razbacani kao trupci i koje mediji pokazuju sa strašću morbidnih voajera odgovara jedna s društvenih mreža što svaki dan preporuča mačiće na udomljenje tradicijskim “lajali su u tuđem dvorištu”, na osam godina robije za rusku novinarku koja je kritizirala razaranje Ukrajine pa ju je sljednica prve zemlje socijalizma osudila za njenu kritičnost odgovara ona da je na zapadu još stostruko gora nesloboda jer su zapadnjaci cijepili djecu (a zapadnjaka više i nije smjelo biti jer su još lani svi trebali biti mrtvi od posljedica cijepljenja). I žali u svakom tekstu za rajem na zemlji u kojem je živjela do dolaska Tuđmana koji je prvo što je učinio organizirao operaciju Oluja i protjerao antifašističke Srbe samo jer su htjeli i daje živjeti u bratstvu i slozi s i tako genocidnim hrvatskim šljivarima od kojih su mnogi i Hercegovci. I najveći bijes je ista komentatorica pokazala na nabavku francuskih Rafala pa sam o tome mislio reći par riječi.

Postoji jedna sitnica koju ponekad napišem na toj i u jednom dijelu elegičnoj a u drugom i beskompromisnoj sceni jer to su tisuće takvih , od 402 djece ubijene u Hrvatskoj do operacije Oluja su većina pobijena pod znakom crvene zvijezde. Može Jergović driblati koliko hoće, može se spomenuti da se žali za tih par stotina mališana koji su ubijeni u svojim parkovima i školama pa zaguditi deset stranica kako je to samo posljedica jer su nacionalisti htjeli svoju državu a budi bog s nama koliko je to ružno jer je drug Tito bio protiv nacionalizma ali su se oni opet probudili i to u čitavoj Jugoslaviji a oni najgori su i danas na vlasti.

Od 402 djece ubijene do operacije Oluja su većina pobijena pod znakom crvene zvijezde, još jednom, i to su ih pobili Krstić Jeremija artiljerci stari kadar pod zakletvom Josipu Brozu koji je “opravdano pobio nacionaliste na Kočevskom Rogu” i vi hodočastite u Kumrovec šmrcnuti za nekim tko je uzgojio oficire koji su pobili tu djecu i nikako jedan dio povijesti ne spominjete a to je da ti topovi nisu orali dječja igrališta Kraljeva i Loznice nego Slavonskog Broda i Osijeka, i da je danas u Srbiji kompletni politički establišment (ovako pišem da shvatite) radikalski i šešeljski i da je službeni narativ – okupljanje srpskih zemalja. A u te zemlje kao i tada spada i lijep dio ove zemlje čije se ime i ne usudite izgovoriti osim kao uvredu.

Dakle da je bilo na Plitvicama Rafala a ne jedan autobus i par strojnica, ne bi bilo Oluje. I ne treba je više nikad biti. I da je u proljeće prošle godine kad je krenula putinovska mašinerija na Ukrajinu Rafala bi bar razmislili dva puta, te narcističke gluposti kako oni ratuju s čitavim svijetom su neprispodobiva glupost, očito je da NATO drži Ukrajinu na škrgama. Oni su kao mi 1991. Ajde 1992.

I zato sam zadovoljan da se kupilo Rafale a “Dosta nam je Oluja” je sasvim ok, uistinu je tako i slažem se s tom sorovskom parolom, i meni je dosta Oluja. I baš zato, tko bude skidao zastavu s tvrđave u Kninu neka bude sretan ako ga privede policija, napiše mu kaznu i pusti ga.

photo screenshot, Šibenik 1993.,