Foto: Dugopolje org

Portal Dugopolje.org u posjedu je ekskluzivne snimke noćašnje devastacije spomenika IX. bojni HOS-a u Splitu koji su pod okriljem noći sile zla i mraka oštetile. I nije im ovo prvi put.

Na snimci se vidi kako zamaskirani mračnjak čekićem i dlijetom pod okriljem mraka oštećuje spomenik koristeći pritom molerske ljestve.

O svemu se ranije oglasila i Udruga IX. bojne HOS-a koja je u svojem priopćenju napisali slijedeće:

“Pod okriljem noći, s petka na subotu, kukavički i bezobzirno po sada već uhodanom i prepoznatljivom djelovanju, opet je oštećen spomenik poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban, u Splitu u ulici Ruđer Bošković.
Za sada nepoznati vandali demolirali su službeni grb postrojbe Hrvatskih obrambenih snaga, postavljen na spomen-obilježju u sjećanje na 46-toricu poginulih u Domovinskom ratu, tijekom srpske agresije na Hrvatsku.
– Nadamo se kako će hrvatska policija pronaći počinitelje koji ovako bezobzirno oštećuju spomenik poginulim herojima koji su branili našu zemlju, našu domovinu. Slična devastacija bila je i 2017.godine, počinitelji nisu pronađeni, iako je trg pokriven kamerama, pa sada čekamo bržu  reakciju pripadnika MUP-a Republike Hrvatske – kazuje nam bojnik Miće Ćuk, ratnik zapovjednik ove postrojbe,  i dopredsjednik Udruge IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” satnik Renato Hittel..
U istim tonu zbore i ostali pripadnici bojne koja je prošla brojna ratišta, imali su mnogo ranjenih, a 46-torica su izgubila život u obrani domovine.
Stoga su razočarani, bolje reći tužni što netko uništava uspomenu na hrabre ratnike koji su izvojevali našu slobodu. Te danas, nažalost, svjedoče oštećivanju službenog grba postrojbe, pod kojim su se borili protiv neprijatelja koji je ubijao Hrvate, uništavao gradove, s ciljem okupacije naše zemlje.”