Evo na što će točno potrošiti 3,5 milijardi kuna za reformu školstva

0
1
Foto: Wikimedia

Na upit tportala Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) dostavilo je popis od šest okvirnih troškova kurikularne reforme općeg obrazovanja ukupnog iznosa od oko dvije milijarde kuna, kao i zasebnu procjenu financijskih sredstava za reformu strukovnog obrazovanja u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijardi kuna.

Izostao je odgovor na upit o iznosu i uvjetima najavljenog kredita Svjetske banke za planirano uvođenje jednosmjenske cjelodnevne nastave od 9 do 16 sati u sve osnovne škole, s pilot-projektom od 2020. godine. Ministrica Divjak izjavila je da će se u tu svrhu graditi novi te proširivati, restrukturirati i opremati postojeći školski kapaciteti.

1. Kroz pilot projekt e-Škole osigurano je 307 milijuna kuna. Navedena sredstva odnose se na opremu, edukaciju, izradu digitalnih obrazovnih sadržaja i razvoj sustava podrške obrazovanju.

Podsjetimo, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila je CARNET-ov pilot-projekt ‘e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola’ jednim od 12 najboljih projekata u svijetu u području primjene informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u obrazovanju za 2017. godinu, u konkurenciji od 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja.

2. Za besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima u tri godine planirano je 540 milijuna kuna.

Udžbenike za osnovnu školu trenutno nabavljaju Grad Zagreb i tri županije (Međimurska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka), samostalno ili u suradnji s gradovima i općinama na svom području. Uz navedene županije, još 30-ak gradova i 40-ak općina djelomično subvencionira ili kupuje udžbenike učenicima. Time je ukupno pokriveno više od 50 posto svih osnovnih škola i više od 60 posto učenika u Hrvatskoj. MZO zasad sufinancira nabavu udžbenika učenicima iz kućanstava sa zajamčenom minimalnom naknadom (ZMN), kao i djeci smrtno stradalih od eksplozivnih naprava zaostalih iz rata te pirotehničara sa 100-postotnim invaliditetom.

3. Projekt Cjelovita kurikularna reforma 1 (izvor: Europski socijalni fond): 155 milijuna kuna. U navedeni iznos uključeno je opremanje škola, upravljanje projektom i administracija, edukacije, obrazovni sadržaj i stručna usavršavanja, udžbenici, vidljivost projekta itd.

4. U okviru Programa potpore strukturnim reformama (SRSP) Europska komisija odobrila je oko četiri milijuna kuna za osnaživanje kompetencija ravnatelja škola za vođenje i razvoj, edukaciju mentora koji provode edukacije učitelja i nastavnika svih osnovnih i srednjih škola, pripremu novih obrazovnih sadržaja uz poseban naglasak na razvoju kompetencija za vrednovanje i ocjenjivanje: samovrednovanje i vršnjačko vrednovanje učenika, samovrednovanje škola te njegovu primjenu u strateškom razvoju škole te evaluaciju učinaka reforme i projekta.