Foto: HSS

U utorak 08. lipnja 2023. bila je godišnjica smrti poznatog hrvatskog narodnog tribuna i vođe hrvatskog seljačkog pokreta na početku 20. stoljeća, Stjepana Radića na kojeg je 20. lipnja 1928. godine u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu izvršen je atentat gdje su se na meti srbijanskog radikala Puniše Račića našli zastupnici HSS-a Stjepan Radić, Pavle Radić, Đuro Basariček, Ivan Granđa i Ivan Pernar.

Kao baštinici i sljedbenici ideje, misli i djela Stjepana Radića u suvremenoj Hrvatskoj državi danas su to uglavnom HSS-ovci ili članovi stanki istog “imena i prezimena” uz pokoji prefiks ili sufiks.
Svake godine nastoje obilježiti ovu tužnu obljetnicu pa su to uradili i ove, ali na kakav način,

Na službenim stranicama HSS-a je najprije objavljeno kako je izaslanstvo HSS-a predvođeno aktualnim predsjednikom Krešom Beljakom posjetilo posljednje počivalište Stjepana Radića na mirogojskim arkadama te položilo cvijeće i zapalilo svijeće.


Učinilo nam se zgodnim provjeriti tu činjenicu budući na priloženim fotografijama nije bilo glavnog protagoniste ove priče Krešimira Beljaka, jer koja bi to još stranka objavila fotografiju bez predsjednika ako je bio nazočan.

Kontaktirali smo dva istaknuta člana HSS-a koji su nam u porukama potvrdili kako Beljak nije bio na komemoraciji iako je na službenim stranicama objavljeno da je bio.

Nedugo nakon naših upita na službenim stranicama HSS-a je osvanula ispravka ranijeg teksta pa je napisano kako se u stvarnosti danas dogodilo.

“Na današnji dan 1928. godine u 57. godini života umro je suosnivač HPSS-a (kasnije HSS) i velikan hrvatske povijesti Stjepan Radić.
Delegacija HSS-a predvođena Glavnim tajnikom stranke Željkom Lenartom odala mu je počast na njegovu grobu u arkadama zagrebačkog groblja Mirogoj.”
– stoji u prepravljenoj objavi

U razgovoru s istaknutim HSS-ovcem (koji je inzistirao da mu ne spominjemo ime,) isti je izgleda više ljut na one koji su mogli popraviti stvari na “seljačkoj sceni”, nego na Beljaka, a nisu napravili ništa iako su mogli.

“Identične stvari događaju od dolaska Beljaka na čelo HSS-a, pa se zato pitam gdje su sada čelnici drugih stranaka sa predznakom HSS, gdje je sad onaj mladi lav koji je osnovao Demokratski HSS, gosp. Mateo Ivanac, a do dan danas nije osnovao niti jedan ogranak, a kamoli da ga je javnost upoznala ili da se suprotstavio nepravdi unutar političke elite??
Jedino što je isto isto kao i svim ostalima bivšim HSS-ovcima je da se prikrpio, nekom, on Domovinskom pokretu uz negodovanje najjačih organizacija DHSS-a, ali uz svestranu pomoć predsjednika Zelene liste i glasnogovornika nepostojeće platforme DHSS-a. Vjerovali smo da on može napraviti nešto na “seljačkoj” sceni i ujediniti posvađane ljude i frakcije.”-rekao je HSSovac i dodao
“To pranje mozga i to vrijeđanje zdravog razuma kojeg odnarođena klika bivših i sadašnjih HSS-ovaca provodi samo u svoju korist je neizdrživo. Jedino rješenje je ujedinjenje!”

Na pitanje što je danas radio i gdje je bio Beljak, odgovorio je da ne zna.

Upitno je jesu li i drugi čelnici stranaka sa predznakom HSS-a posjetili arkade Mirogoja, iako se i oni busaju u prsa kako štuju lik i djelo, tj. nasljeđe Stjepana Radića i drugih istaknutih HSS-ovaca.

Provjeravali smo po društvenim mrežama i drugim medijima ali nismo primijetili da su Mateo Ivanac – Demokratski HSS, Stanko Grčić – HSS braće Radić, Jurica Šoić – HSS Stjepan Radić, AHSS – Alojz Horvat, HDSS – Ivan Martan, Radićevska stranka – Nenad Sudar, Platforma DHSS, Zelena lista Nenad Matić, u utorak bili na mirogojskim arkadama, a ukoliko smo pogriješili iskreno se ispričavamo.