Foto: Dugopolje.org

Žena je putem internetskih platformi obavljala posao rangiranja proizvoda kojim joj je jamčena visoka dnevna zarada. S ciljem ostvarivanja još veće zarade kroz proviziju, 46-godišnjakinja je uplatila više iznosa u kripto valuti ukupne vrijednosti nekoliko desetaka tisuća eura.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom traganja za poslovima putem interneta jer iza oglasa o naizgled laganom poslu i dobroj zaradi, često se kriju različite vrste prijevara ili drugih oblika kaznenih djela.

Ono što može pobuditi sumnju kod građana koji traže posao su nejasne i nepotpune informacije o poslu, niskokvalificirani dobro plaćeni poslovi, neodgovarajuća stručna sprema ili ako se navodi da nije potrebno poznavanje jezika zemlje u kojoj će se raditi. U takvim sumnjivim oglasima često piše ”hitno tražim”, ”zarada odlična” i slično.

Nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati kako biste se zaštitili od prevaranata:

  • obavite dostupne provjere o poslodavcu, koristite otvorene izvore pri prikupljanju podataka, kao i hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu
  • ostvarite kontakt s poslodavcima, raspitajte se o njihovim referencama
  • obavite razgovor s poslodavcem po pitanju uvjeta zapošljavanja, zarade, plaćanja doprinosa
  • zatražite primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju
  • ne dopustite da vam druge osobe rješavaju administrativna pitanja po pitanju zapošljavanja. 

U slučaju da postanete žrtva prijevare ili posumnjate da se iza naizgled primamljivog oglasa krije prijevara, prijavite to policiji na broj 192.