FOTO/VIDEO U Splitu promovirani specijalisti športskog i medicinskog prava. Njihovo vrijeme tek dolazi!

0
Foto: Ivica Radošević
Posebno je svečano bilo na splitskom Pravnom fakultetu, promovirano je pet mladih ljudi u zvanje sveučilišnih specijalista športskog prava, a 29 njihovih kolega od sada je sveučilišnim specijalistima medicinskog prava.

Sportsko pravo i medicinsko pravo su specijalističke niše koje su se razvile u svim svjetskim pravima, od građanskog prava kao temelja. Jednostavno se dogodilo toliko specifičnosti, da su postale potrebne specijalne pravne norme, postale su te grane nužne same za sebe i izdvojene od ostaloga.

Poslijediplomski specijalistički studij Športsko pravo pod ravnanjem je izv.prof.dr.sc. Blanke Kačer, dok je ravnateljica poslijediplomskog specijalističkog studija Medicinsko pravo doc.dr.sc. Marina Carić. Njih su dvije bile posebno ponosne na svoje mlade kolege.

– Za sportsko pravo su jako zainteresirani i odvjetnici, jer bez specijalističkih znanja se time jednostavno nije moguće baviti. Aktualan problem je primjerice promjena spola i zloraba istog, kako bi prosječan sportaš nastupao kao prvoklasna sportašica. U atletici se krenulo sa zabranama, vidjet ćemo što će biti u budućnosti – pojasnila nam je profesorica Kačer.

U sportskom pravu je daleko najbolji i najpoznatiji primjer “Bosman case”, gdje se pokazalo i dokazalo da sportsko pravo nije i ne može biti izvan okvira koje postavlja zakonodavac. U hrvatskom pravu je poznati primjer pretvorba nogometnih klubova, koja je većinu spasila od stečaja.

– Sportsko pravo je bitno i nepravnicima, jer pravo ne možemo izbjeći – ako se i ne bavimo pravom, pravo će se baviti nama. Recimo, kada netko upiše dijete u klub i povede ga na trening bez odgovarajućeg liječničkog

pregleda – u slučaju povrede, u najgorem slučaju i smrti, moguća posljedica je zatvor. One koji misle da pretjerujemo treba samo podsjetiti na tragični slučaj nogometaša Hrvoja Čustića iz Zadra – uvjerila nas je prof. Kačer u važnost studija.

Čestitamo!

Sveučilišni specijalisti športskog prava su: Darko Dumančić, Štefan Štefanek, Davor Radić, Marko Hrabar i Željko Birkić. Sveučilišni specijalisti medicinskog prava su: Sandra Čotić, Tifani Caktaš, Davorka Gazdek, Natalia Bralić, Irena Istenić Vantić, Helena Bandalović, Zoran Jablanov, Loreta Gabre, Marina Dereta, Ana Arapović, Ljubica Žunić, Dragan Šarić, Vera Begić Blečić, Paško Dželalija, Nenad Devčić, Božica Šibalić, Margarita Tadić, Robert Vulić, Najda Pavić Stančić, Milan Babić, Mirta Baričević, Noela Ganza Pivalica, Marijeta Usmiani, Robert Županović, Fabijan Barišić, Ljiljana Lujanac, Vesna Jurin Bakotić, Ante Klarić i Nensi Brmalj.

Tekst: Slobodno Dalmacija/Foto: Ivica R.