Foto: Stav.ba

Generali iz BiH boravili su u Zagrebu, u posjeti kod hrvatskih kolega, ali sastanak nije održan u Generalskom zboru, nego u prostorijama Mešihata Islamske zajednice pa se stječe dojama da su hrvatski generali u Zagrebu bili gosti, a bošnjački domaćini – piše Maxportal

Na poziv predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije akademika Aziza ef. Hasanovića, u ponedjeljak 29. svibnja 2023., izaslanstvo Udruženja generala BiH posjetilo je Hrvatsku.

Iako se službeno zovu Udruženje generala BiH, riječ je isključiv o  generalima Bošnjacima, jer u Udruženju nema ni jednog Hrvata, Srbina ili pripadnika bilo kojeg drugog naroda osim Bošnjaka.
Neslužbeno, sastanku je kumovao Stjepan Mesić koji je prija dva tjedna boravio u Sarajevu, no ta informacija nije službeno potvrđena.

Kako je priopćeno iz Udruženja generala BiH, domaćini su njihove predstavnike dočekali u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu.

“Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja, predstavnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine su u društvu muftije Aziza ef. Hasanovića obišli i Središnje spomen obilježje poginulim braniteljima Bošnjacima Domovinskog rata, koje se nalazi u Zagrebu”, priopćeno je iz Udruženja generala BiH.

“Tom prilikom upriličen je i susret s izaslanstvom Generalskog zbora Hrvatske, koju je predvodio predsjednik Zbora, umirovljeni general Marinko Krešić. U ugodnom druženju predstavnici generalskih udruženja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske razgovarali su i o elementima buduće suradnje.

Izaslanstvo generala Armije BiH činili su: Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja, Nedžad Ajnadžić, zamjenik predsjednika, Enes Husejnović, predsjednik Skupštine, Džemal Merdan, član UO i Sulejman Vranj, član.

O ovom sastanku izvješćuju i iz Hrvatskog generalskog zbora Republike. U izaslanstvu su bili  bili predsjednik HGZ-a Marinko Krešić i potpredsjednici  Mladen Kruljac i Frane Tomičić te pukovnik Marko Lukić.

Ovo je jedan od vrlo rijetkih, ako ne i prvi sastanak generala HV-a i Armije BiH, a stav mnogih je kako su ovakvi razgovori potrebni, kako zbog unaprijeđenja odnosa dvije susjedne države.

No, ako su već bili u posjetu Zagrebu i Hrvatskoj logika posjeta je da domaćin bude HGZ  i da generale iz BiH prime u Hrvatskom generalskom zboru, pod državnim znamenjem. I slikom Tuđmana i Šuška.

Odmah po objavi informacije da su u Zagrebu  boravili bošnjački generali, slijedila je serija komentara u kojima se izražava nezadovoljstvo pa i bijes zbog činjenice da je  među gostima bio general Džemal Merdan koji se dovodi u kontekst sa zločinima nad Hrvatima u Križančevu selu kod Viteza, ali aktivno sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku kao bivšeg časnika nekadašnje JNA.

Zločin u Križančevu selu

S 22. na 23. prosinca 1993. godine pripadnici bošnjačke Armije BiH upali su u ranim jutarnjim satima u Križančevo Selo kod Viteza nakon čega se dogodio pokolj nad zarobljenim vojnicima HVO-a i hrvatskim civilima. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte zapalili. Tada su odmah ubijena 34 vojnika i hrvatska civila, među kojima je bilo žena i staraca. Još 30 vojnika zarobljeno i odvedeno u selo Poćulica, a poslije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag. Nakon 39 dana od zarobljavanja, pod pritiskom obitelji, UNPROFOR-a i Međunarodnog Crvenog križa bošnjačka je strana predala posmrtne ostatke pobijenih zarobljenika. Tako se broj žrtava u tom krvavom pohodu popeo na 64 ubijena Hrvata.

Zapovijed za napad 22. prosinca 1993. godine izdao je dozapovjednik 3. korpusa Armije BiH Džemo Merdan: “Uništiti svu živu silu, uključivo žene, djecu i starce na prostoru Novi Travnik, Nova Bila, Vitez, Busovača…”, traživši uporabu svih ratnih sredstava, pa i bojnih otrova, a sve da se čini “u slavu uzvišenog Alaha.”

General Merdan ni do danas nije optužen.

Merdan je bio i svjedok tužiteljstva u postupku protiv predsjednika HDZ-a BiH  arija Kordića i  zapovjednika Viteške brigade Marija Čerkeza i Haagu zbog slučaja Ahmići. Kordić je osuđen na 25, a Čerkez na šest godina zatvora.

“To je ispod svake razine, ako su se htjeli sastati što nisu došli u prostorije HGZ i ispod slike Tuđmana i Šuška vodili razgovor o suradnji, tj. prvo se trebaju ispričati uime svog naroda za ono što nam, Hrvatima u BiH, čine, a onda možemo razgovarat o suradnji!
Tako je. Mjesto za sastanak je bio HGZ. Sramota je da naši dođu u Islamski centar i sjede s generalom Merdanom koji je nanio toliko zla hrvatima Srednje Bosne

Vidim  generala Merdana na slici. S obzirom  na to da je aktivno kao oficir JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku “korektno” je da ga se ugostilo. Između ostalog kao zamjenik zapovjednika Trećeg korpusa osam mjeseci je drzao u okruzenju Lašvansku dolinu.

Izdao je 22. prosinca 1993. naredbu “Krvavi Badnjak” . U toj naredbi izmedju ostalog je navedeno, “ unistiti svu živu silu, ukljucivo žene, djecu i starce na prostoru Novog Travnika, Nove Bile, Viteza i Busovace…. U tu svrhu koristiti sva raspoloziva sredstva ukljucujuci kemijska sredstva i sve dobrovoljce iz islamskih zemalja (mudzahedine) u slavu uzvisenog All’aha dž. š.”

Samo u zlocinu pocinjenom u Križančevom selu ubijeno je 64 Hrvata od čega je 30 zarobljenih pripadnika HVO a ostalo su civili. Zarobljene pripadnike HVO mudžahedini su odveli u svoj logor i ubili.

General Merdan koji je potpisao zapovijed za akciju “ Krvavi Badnjak” trideset godina nakon tih zločina došao fino u goste u Zagreb…. Po članku koje je objavilo glasilo SDA druženje je bilo ugodno. Na ponos sudionicima…”