Foto: screenshotHRT

Piše Vanja Zlatović

POLITIČKA PORUKA MORA BITI UVREDLJIVA LAŽ ILI NE ULAZI U KADAR
Da bi bila vidljiva, razumljiva i djelotvorna, svaka politička poruka mora biti glupa do bola i gluplja od onih koji ju upućuju i onih kome je upućena.

Kao da vam na tržnici netko otima novčanik, morate vikati “ljudi, upomoć, lopovi”, sve manje od toga neće nitko niti primijetiti. Ako istodobno ovo radi vas tridesetak morate biti i još glasniji i još sažetiji.

Gledajte samo Puljkovu izjavu da ako 30% navija za HDZ onda on ističe kako “70% želi da HDZ ode” a analogija bi glasila da preko 99% želi da on ode skupa sa ženom mu, Ivoševićem i čitavom svojom iskliberenom svitom, pa nije on baš toliko glup kao ta njegova izjava- ali on ima pet sekundi pažnje najviše koliko će na društvenim mrežama i dok odlaže kavu i dohvaća aparat za brijanje ili grudnjak njegova biračka baza u jutarnjoj jurnjavi baciti pogled na ekran i okrenuti na privatne poruke.

U tih pet sekundi on mora reći zašto on a ne HDZ, pa jer HDZ nitko ne želi nego želi njih dvoje. I to je jedino što je on rekao od kad se pojavio, i mora se znati da je on pametan i dobar a drugi kandidati su orangutani, tako će Kerum poručiti u svojim par sekundi dnevno- jesam orangutan ali znam upaliti traktor a Puljci ne znaju. I to je sva politička borba i dvojba ustaničkog Splita- ja sam profesor a vi orangutani/ ja znam upaliti traktor a vi ne znate. Svaka riječ više zahvaća po 10% manje naroda.

Sva je druga društvena aktivnost podložna istim pravilima, gledajte Ivu Goldsteina i iznova “Tito nije bio zločinac”, ta je izjava ponižavajuće glupa. Glupa je jer Tito sigurno jest bio zločinac i sigurno nije bio samo zločinac ali ja o 1945. mogu govoriti s neke distance ali on ne može, on mora poslati jasnu poruku narodu- uz maršala Tita junačkoga sina i tko tako ne kaže kleveće i laže, šlus, gotovo. I ono između je previše i previše relativizirajuće, sama tema je apsurdna 2023. De Goll nije bio više nego “da je za Francusku” i to još u vrijeme koje je imalo puno manje šumova i medijske galame, nema tu argumenata…ja se sjećam emisije na TV Zagreb Šuvar protiv Šale pred prve izbore-ovaj prvi je pokušavao razviti akademsku raspravu iz teme odnosa etnos-demos i publika je bila kao luda od netrpeljivosti prema njemu a i logično je da je tada bila, ljudi su htjeli samo da netko zaustavi Miloševića a SKH/SDP je svirao kurcu.

HDZ je rekao- mi ćemo. Sve preko toga “da netko zaustavi Miloševića” je bio ratni plijen tog političkog sukoba HDZ protiv ljigavog Račana i njegovih komitetlija.

Postoji i privlačan model i jednostavna poruka koja je Puljku pomogla “ja pametan-ti krkan”, tako je predsjedničke izbore dobio Ivo Josipović i to isto mora biti jasno u par sekundi i stvoriti poruku čiji odjek kod tog birača koji odlaže kavu i dohvaća aparat za brijanje ili grudnjak glasi- ništa te ne razumijem ali si gospodin a ne orangutan.

Foto: Privatni album

U našoj domovini Hrvatskoj (onako izgovorenoj u jednoj riječi) u konačnici će se sve simpatije svesti na ustaše i partizane, kao na ledini gdje je danas hotel Meteor kad se mularija igrala partizana i Nijemaca. U ovome postoji taj treći oblik na koji je igrao Bandić ili Milanović danas- sve može, ja sam i jedno i drugo i ..to prolazi. Ali kad to radiš moraš dodatno biti kao prodavač čudesnih krpa ili borića za retrovizore, dodatno ekscesan i dodatno narodski glup. Jer sveden na tih pet sekundi dnevno je svatko glup do bola.

A na sve ovo je bitno i imati više od tih pet sekundi pa se jednako glupe stvari mogu više puta ponavljati, ne daj Bože ići u širinu- a to ćete dobiti donacijama izvana ili domaćih lopina, i njima ćete (i jednima i drugima) to morati vraćati kadrovskim odlukama i svakim pogodovanjem. Te donacije (zapravo krediti s kamatarskim uvjetima tipa kredita Sberbank koje je uzeo Todorić) ne moraju biti u novcu, mogu biti u utjecaju na medije ..čak državne više nego privatne, crkvu, udruge (udruge nisu ništa nego paralelna crkva) i druga vrata koja će vam vaši budući vjerovnici iz sjene otvarati.