Hrvat Vjekoslav Prebeg oslobođen iz ruskog zarobljeništva, sutra će biti u Hrvatskoj

  0
  Foto: Screenshot

  Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju

  Večernjem listu službeno je potvrđeno da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg oslobođen. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kazalo nam je kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju.

  – Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja – kažu.

  Oslobođeno je i 10 zatvorenika iz redova državljana Kraljevine Maroko i Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kraljevine Švedske i Hrvatske.Podsjetimo, Hrvatu Vjekoslavu Prebegu prijetila je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck (NRD) zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani. Izjasnio se nedužnim na sudu.

  Nekoliko dana nakon, na društvenoj mreži Telegram objavljen je i video u kojem govori o plaći koju je dobivao od Ukrajinaca. Protiv Vjekoslava Prebega podignuta je optužnica koja ga tereti za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.