NIJE PAO KROZ PROZOR KREMLJA: PUTIN SE OBRATIO NACIJI I ZAPOVJEDIO DJELIMIČNU MOBILIZACIJU

  0
  Foto: Screenshot

  Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao se u sinoć obratiti naciji, prvi put od početka invazije na Ukrajinu, no nakon nekoliko sati čekanja obraćanje je odgođeno za danas. Putin se u srijedu ujutro obratio naciji, najavljujući djelomičnu mobilizaciju. Uz to, podržao je najavljene referendume i poručio da i Rusija ima oružje za masovno uništenje.

  Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji uslijedila je nakon poteza donjeg doma moskovskog parlamenta, Državne dume, u utorak da izmijeni zakon o vojnoj službi.

  Novim zakonom pooštravaju se kazne za kršenje dužnosti vojne službe — poput dezerterstva i izbjegavanja službe. Nacrt zakona predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina za otpor povezan s vojnom službom ili prisilu na kršenje službene vojne zapovijedi, uključujući nasilje ili prijetnju nasiljem, tijekom razdoblja mobilizacije ili ratnog stanja, navodi CNN.

  “Cilj zapada je uništiti Rusiju i natjerati je da se bori u raznim regijama. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša specijalna vojna operacija je bila neizbježna. Morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga”, kazao je Putin u svom obraćanju naciji.

  Navodi da kijevski režim koristi plaćenike, da muče ljude u području Zaporižja.

  Kaže da je glavni cilj oslobađanje ljudi u regiji Donbas. Istaknuo je da Rusija podržava ljude u dijelovima koje kontroliraju ruske snage da se održe referendumi. “Uradit ćemo sve što možemo da bi osigurali sigurne uvjete za odražavanje referenduma.”

  “Mobilizacija počinje od danas 21. rujna”, najavio je Putin. Rekao je da je riječ o “djelomičnoj mobilizaciji”.

  “Naglašavam da je riječ o djelomičnoj mobilizaciji. Samo oni koji su u pričuvi bit će mobilizirani. Naglasit ću da će ruski državljani pozvani u sklopu mobilizacije imati sve pogodnosti kao i oni koji služe po ugovoru”, dodao je.

  “I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštiti naš narod, zaštititi ćemo ga. Ne blefiram!”, kazao je Putin.