I Vatikan može poslati predstavnike na Olimpijske igre

0
1

Vatikan je predstavio svoj prvi službeni sportski tim, skupinu od 60 trkača među kojima su svećenici, redovnice, pripadnici Švicarske garde i drugi vatikanski zaposlenici.

“Athletica Vaticana” je sportski savez povezan s Talijanskim olimpijskim odborom (CONI) i moći će u budućnosti sudjelovati na međunarodnim sportskim događajima.

“Odavno smo sanjali da vidimo zastavu Svete Stolice među izaslanstvima na otvaranju Olimpijskih igara”, rekao je voditelj tima, monsinjor Melchor Jose Sanchez de Toca y Alameda.

Sanchez je ipak priznao da olimpijska slava nema stvarne izglede, barem ne za sada. Međutim, Athletica Vaticana može se okušati u drugim natjecanjima, primjerice Mediteranskim igrama, rekao je.

Na konferenciji za novinare vatikanski sportaši bili su odjeveni u tamnoplave trenirke sa simbolima Svete Stolice.

Ekipa bi službeni početak trebala imati 20. siječnja sudjelovanjem u desetkilometarskoj utrci u Rimu u čast maratonca Miguela Sancheza, jednog od “nestalih” (desaparacidos) u Argentini, domovini pape Franje.

Desaparecido je naziv za osobu otetu u doba vojne diktature do 1976. do 1983. Procjenjuje se da je u tom razdoblju u Argentini nestalo najmanje 10.000 ljudi, prenosi N1.