19/06/21

Ptice su naši saveznici, pojedu preko 10.000 štetnika tijekom godine, a zimi su gladne – nahranite ih!

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Zima je dio godine kada u vrtu nema puno posla, posebno kada snijeg prekrije prirodu. Međutim, u ovom razdoblju mnogi stanovnici vrta koji su nam pomoćnici u borbi protiv štetnika ostaju bez hrane i treba im pomoći kako bi ih zadržali do sljedeće sezone. Ptice su naši saveznici, jer pojedu preko 10.000 štetnika tijekom godine.

Osigurajte hranu za ptice

Izvori hrane za ptice se tijekom zime smanjuju, posebno nema sočnih gusjenica. U potrazi za hranom korisne ptice mogu napustiti vaš vrt, ali nam nitko ne garantira da će se na proljeće vratiti. Što je manje ptica to je više štetnih kukaca i puževa.

Hranu za ptice možemo osigurati na više načina, a posebno je to važno za male vrste poput sjenica.

Tijekom zime, zajedno s djecom, možemo izraditi i postaviti hranilice za ptice koje ćemo povremeno dopunjavati raznim zrnevljem. Uključite maštu i od različitih materijala napravite hranilice: od kartona, plastičnih boca, starih tanjura, šalica, od ambalaže prehrambenih proizvoda, kore citrusa. Iskoristite sve što vam je na dohvat ruke.

Pticama je potrebna masnoća tijekom zime

Tijekom zime vrlo je važno da se u njihovu hranu uključe masnoće. Kao izvor masnoća možemo iskoristiti goveđi loj, neslano salo, svinjsku mast ili maslac. Već ćemo mnogo učiniti ako komad loja ili sala pričvrstimo za grane u krošnji drveta.

Od svinjske masti ili maslaca i zrnevlja možemo napraviti energetsku super hranu. Dovoljno je masnoću izmiješati sa zrnevljem i dobit ćemo loptice koje možemo objesiti u mrežastim vrećicama.

Druga varijanta je da se salo, loj ili maslac rastope, a u rastopljenu masnoću dodamo zrnevlje. Sadržaj presipamo u kalupe ili plastične čašice, zabodemo slamčicu koju izvadimo kada se smjesa stvrdne, piše agroklub.com.

Od zrnevlja možemo koristiti proso, pšenicu, suncokret ili možemo kupiti gotovu smjesu zrnevlja i sjemenki za ptice. U masnoću možemo dodati grožđicebademe.

Treća varijanta je da iskoristimo šišarke koje su se otvorile. Četkicom nanesemo što više rastopljene masnoće, a zatim takvu šišarku izmiješamo sa zrnevljem. Postupak je kao kada kolače posipamo orasima ili kokosom.

Zrnevlje za ptice sa želatinom

Djeca će rado pomoći u izradi ovakvih hranilica, a potrebno vam je: kalupi za kolače ili obične plastične čašice (može i od jogurta), papir za pečenje, plastične slamke ili grančice, vrpce ili vuna, brašno, voda, želatin, med ili sladak sirup, zrnevlje za ptice.

U posudi dobro izmiješajte ¾ šalice brašna, 4 šalice zrnevlja za ptice, 3 žlice slatkog sirupa, pola šalice vode. Dobivenu smjesu premjestite u kalupe koje ste premazali masnoćom da bi kasnije sadržaj lakše ispao. U sadržaj zabodite slamke kako bi se formirala rupica kroz koju ćete provući nit vune i formirate petlju za kačenje na grane.

Smjesa treba ostati u kalupima dok se ne stegne, oko 3 sata.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Austrija u šoku: Suđenje Srbinu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao katoličke svećenike u Beču

Srbin iz Hrvatske koji je osumnjičen da je pretukao šestoricu katoličkih svećenika u Beču uhićen je u Zagrebu, te...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img