Imate American Express? Bez brige, moći ćete ga koristiti još cijelu 2019. godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Početkom ove godine korisnici American Expressa (Amex) nemalo su se iznenadili kada su internetom počele kružiti vijesti da se ta kartičarska kuća povlači iz Hrvatske. Neopravdana panika brzo se smirila kada se iskristaliziralo da se Amex ne povlači iz Hrvatske, već samo prestaje ekskluzivno surađivati s PBZ Cardom. Nekoliko zabrinutih čitatelja ovih se dana javilo s pitanjima što će biti s njihovim karticama s obzirom na to da nam se bliži Nova godina.

Ovom prilikom još ih jednom podsjećamo da se od 1. siječnja 2019. za oko pola milijuna korisnika Amexa u Hrvatskoj neće promijeniti baš ništa. Nastavit će otplaćivati rate kao što su ih otplaćivali i do sada, moći će kupovati i podizati gotovinu kao što su to radili svih ranijih godina.

Promjene će doći, ali tek 1. siječnja 2020. godine, do kada će PBZ, s kojim je Amex surađivao, ponuditi klijentima alternativu zbog koje vjerojatno također neće osjetiti nikakvu veliku promjenu. Sve rate i obveze, kao i funkcionalnosti kartica, vjerojatno će nastaviti uobičajeno funkcionirati i početkom 2020.

‘Kao što je ranije objavljeno, svi korisnici kartica American Express izdanih od PBZ Carda svoje će kartice moći koristiti do 31. prosinca 2019. godine. PBZ Grupa ostaje snažno fokusirana na kartično poslovanje te će i nadalje biti usmjerena na izvrsnost i inovativnost u pružanju kartičnih usluga, a o svim daljnjim relevantnim promjenama i aktivnostima pravovremeno ćemo izvijestiti javnost te korisnike kartica American Express i poslovne partnere, a koji mogu nastaviti, kao i do sada, u punom opsegu koristiti svoje kartice i sve njezine funkcionalnosti’, poručili su za tportal iz PBZ Carda.

Jedina velika promjena je to što PBZ više neće biti ekskluzivni partner Americana za Hrvatsku, već će oni taj posao dodijeliti drugom ili više partnera.

‘Slijedom promjena koje donosi europski regulatorni platno-prometni okvir i koje u značajnoj mjeri utječu na održivost licencnog poslovnog modela izdavanja i prihvata kartica American Express, kompanija American Express donijela je poslovnu odluku o napuštanju takvog modela poslovanja u EU, zbog čega je otkazala takve modele suradnje te više neće dodjeljivati licencna prava za izdavanje i prihvat kartica trećim osobama. Ovakva poslovna odluka odnosi se na sve licencne partnere American Expressa u EU, uključujući PBZ Card, društvo u 100-postotnom vlasništvu Privredne banke Zagreb’, kazali su nam ranije u banci te dodali:

‘Korisnicima će biti omogućeno da i nadalje sve svoje obaveze, bez obzira na to kada je potrošnja nastala, bilo da je riječ o obročnoj otplati bez kamata i naknada, potrošačkim kreditima i drugim pogodnostima, nesmetano i kontinuirano podmiruju prema ranije ugovorenoj dinamici.’

Amex odustaje od licencnog modela zbog regulative EU-a koja se odnosi na platni promet. EU je 2016. ograničio multilateralne naknade koje naplaćuju kartičarske kuće prilikom procesuiranja transakcija na najviše 0,3 posto. Ranije su te provizije iznosile 0,75 posto i više, a plaćali su ih trgovci koji bi prihvaćali kreditne kartice kao sredstvo plaćanja.

Unija je smatrala da te naknade u konačnici ipak plaćaju potrošači, a smanjene su i kako bi se potaknulo bezgotovinsko plaćanje. Amex je zbog njihova poslovnog modela smanjenje naknada pogodilo daleko snažnije nego što je pogodilo MasterCard ili Visu.

Amex je najavio i povlačenje s mađarskog tržišta, na kojem ih je nudila OTP banka koja je svojim klijentima kao alternativu ponudila MasterCard.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img