7 C
SPLIT

Koliko će doista koristi od novog proračuna imati građani koji ga i pune

Foto: Pixabay

Većini zdravstvenih djelatnika plaće će iduće godine rasti za tri posto, a sucima za oko šest posto. Rast će i mirovine, a život umirovljenika olakšat će i niži PDV na hranu kao i na lijekove bez recepta, istražuje Dnevnik.hr.

Učitelje, zdravstvene radnike i ostale u javnom sektoru sljedeće godine očekuje povećanje plaća od tri posto.

Liječnicima s velikim plaćama primanja će porasti i zbog porezne reforme no većina zdravstvenih radnika poput bjelovarskog medicinskog tehničara Marija Gazića morat će se zadovoljiti s povećanjem od 3 posto.

“Stotinjak kuna na mjesečnoj razini sa današnjim troškovima života uz poskupljenje i rast standarda u državi, u odnosu na druge djelatnosti medicinske sestre su ostale tu zanemarene tako da sve više i više medicinskih sestara odlazi u inozemstvo”, kaže Mario.

Niži PDV na hranu, ali i bezreceptne lijekove

Za šest posto trebale bi porasti plaće sucima, a mirovine za oko 3 posto.

Mirovina od 2 tisuće kuna porasla bi za 60 kuna. Umirovljenički život trebala bi olakšati i pojeftinjenja voća, povrća, mesa ribe i jaja zbog sniženog PDV-a, ali i najnovije sniženje PDV-a na bezreceptne lijekove.

“Od kategorija to su lijekovi za gripu i prehladu, lijekovi za bol, za želučane probleme, kapi za nos – dakle u svakom slučaju jedna velika kategorija proizvoda koji će za pacijente biti dostupniji”, govori mag. pharm. Ante Mandić iz Udruge ljekarnika HUP-a.

U proračunu će biti manje novca zbog svega što se država odrekla u korist poduzetnika kroz poreznu reformu.

“Najvažnije da je manje više. Manje opterećenje plaća znači veće plaće za radnike. Naši doprinosi i davanja su previsoki i onda naravno da se u Hrvatskoj ne mogu dati plaće kakve bi trebale biti”, kaže Štetner.

Više novca za demografiju

Za demografske mjere bit će 468 milijuna kuna više – dječji doplatak, porodiljne naknade, opremu za novorođeno dijete i subvencije stambenih kredita. Pomoći će i jeftinije pelene zbog nižeg PDV-a. Maji to dosta znači jer planira ostati u hrvatskoj i imati još djece.

“Mislim da nije loša stvar što se tiče davanja poticaja za prvi stan. Super je to što sufinanciraju pelene i osnovne potrepštine. Svakako bi povećanje plaća bilo poželjno”, smatra Maja.

Slično razmišljaju i sindikati.

“Ovaj proračun, koliko god je iskoračio u nekim područjima, ali je trebalo tražiti još prostora. Na jednoj strani trebalo je tražiti za daleko veće povećanje plaća”, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Već od prosinca u državnu bi blagajnu više novca trebali uplatiti pušači zbog podizanja trošarina i poskupljenja duhanskih proizvoda. Više će biti i u proračunu ministra zdravstva zbog povećanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.