HomePremium SadržajIVICA GRANIĆ: "Hrvati su narod koji ima možda i najviše razloga...

IVICA GRANIĆ: “Hrvati su narod koji ima možda i najviše razloga današnji dan slaviti kao dan žalosti, a ne kao državni praznik.”

DAN USTANKA ILI DAN POVIJESNOG REVIZIONIZMA?


Oružani antihitlerovski pokreti otpora ustrojavani su neposredno nakon njemačke okupacije pojedinih država. Drugi svjetski rat formalno je započeo 1. rujna 1939. napadom Wehrmachta na Poljsku, a zapravo se to dogodilo još i godinu i pol dana ranije, u ožujku 1938. Hitlerovom aneksijom Austrije i početkom okupacije Čehoslovačke.

Do lipnja 1940. njemačke postrojbe zauzele su Nizozemsku, Belgiju, Norvešku, Dansku i Francusku. Niti nakon svih tih nemilih događaja komunisti tj. Kominterna ne podiže nikakve ustanke, baš nigdje pa niti u bivšoj Jugoslaviji.

Recimo, u Poljskoj su domaći domoljubi, a ne komunisti, već 27. rujna 1939. iz nekoliko neovisnih vojno – oružanih postrojbi formirali ‘Služba za poljsku pobjedu“, koja je dva mjeseca kasnije preimenovana u ‘Savez za oružanu borbu’. I tako redom u porobljenoj Europi.

A u Jugoslaviji se još skoro dvije godine po tom pitanju ne događa baš ništa.

Tzv. ‘Sisački partizanski odred’ utemeljen je, kako se navodi, prema odluci Okružnoga komiteta KP Hrvatske, odmah nakon njemačkog napada na SSSR.

Znači, TEK nakon napada Hitlerove koalicije na SSSR.

Dakle, za razliku od pokreta otpora u prije spomenutim slučajevima, kada su se otporaši/ustanici pobunili zbog napada na njihove države/domovine te su bez iznimke bili demokratski i prozapadno orijentirani, smiješni sisački ‘revolucionari’ su se pokrenuli TEK nakon Hitlerovog napada na Sovjetski Savez, odnosno na poziv njihove matične Komunističke partije, koja se tim činom osjetila ugroženom.

Stoga slaviti današnji dan kao nekakav važan dan u Hrvatskoj povijesti je čisti promašaj. Nije to bio nikakav ustanak dobra protiv zla, nego borba dva zla jednog protiv drugog, a niti jedan niti drugi Hrvatima, i drugima, nisu donijeli ništa dobrog.

Sve ono što se događalo prije tog napada komuniste nije zanimalo, i Hitler je mogao činiti što god je htio. A imali su i formalno potpisan savez.

A Hrvati su, zbog tužnih događaja koji su uslijedili nakon završetka drugog svjetskog rata, narod koji ima možda i najviše razloga današnji dan slaviti kao dan žalosti, a ne kao državni praznik.

Tko je za sve to kriv – zna se!

Ivica Granić/Foto: Dugopolje.org

I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
RELATED ARTICLES

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Najnovije vijesti

nedavni komentari

google-site-verification: googled91673871e42f616.html google-site-verification=rGL3Tah1KoycISfVRpeaJyo9nIt6Cl3KPIaQunRBbqQ