Macan objašnjava zašto sad odjednom Plenković ide u Brezovicu: Tri godine nema izbora pa može raditi što hoće

0
Andrej Plenković Osijek

Andrej Plenković prvi će put kao premijer sudjelovati na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska. I prvi put Vlada je organizator događaja. Pitanje je – zašto tek sad?

Odgovor premijera očekuje se i na prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima bi se kažnjavala upotreba ustaškog pozdrava Za dom spremni, piše N1. Za najkasnije tri tjedna prijedlog stiže u Sabor.

Podno Starog Brijesta prvi će put biti i premijer Andrej Plenković. U njegovo ime govori posebni savjetnik.

“Zašto ga nije bio prošlih godina?”

“Ne sjećam se”, odgovara Zvonko Kusić.

“Uvijek je bio Dražen Bošnjaković?”

“Ma nije to ništa specijalno, ne bih ja rekao da je to promjena u stavu”, dodaje Kusić, posebni savjetnik premijera.

Dosad je imao stav da šalje izaslanika koji je nerijetko bio izviždan. Kako iduće tri godine nema izbora, nema ni prepreka da ide, kaže PR stručnjak.

“Nema. I sad može raditi što hoće, puno je slobodniji raditi što hoće politički”, ističe Krešimir Macan.

Politički oponent, SDP, smatra da ćemo tek vidjeti je li ovo drugačiji diskurs vladajuće stranke.

“Zanimljivo, reći ću samo zanimljivo. Zadnjih šest, sedam godina ga nisam primjećivao tamo. Ako će tako nastaviti, ja podržavam njegov potez i pohvaljujem ga”, rekao je potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Dolazak pozdravljaju i u Savezu antifašističkih boraca. Nagomilalo se problema vezanih uz odnos prema antifašizmu.

“G. Plenković očito smatra da je potrebno te neke procese zaustaviti i krenuti rješavati problematiku koja se gomilala 30 godina. Mislim da je njegov dolazak u Brezovicu samo jedan korak u tom pravcu”, kaže predsjednik predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Prijedlog novog zakona o ZDS-u do 15. srpnja u Saboru

Novi korak bile bi izmjene Kaznenog zakona. Koordinacija židovskih općina mjesecima razgovara s parlamentarnim strankama i predložit će kažnjavanje ustaškog pozdrava Za dom spremni. Do 15. srpnja poslat će prijedlog u Sabor. Od HDZ-a očekuju podršku.

“Ako stoji iza toga i idu iskreno i otvorenog srca na proslavu 80. godišnjice antifašističkog pokreta u Hrvatskoj, onda nema zapreke da bude izglasan taj zakon”, kazao je predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus.

Zabrana pozdrava Za dom spremni donijela bi kontraefekt, stav je premijerovog savjetnika, koji neprestano naglašava da je Vijeće za suočavanje s prošlošću napisalo odlične smjernice – Za dom spremni je prihvatljiv ako je u komemorativne svrhe.

“Mi kažemo da bi donošenje novog zakona moglo imati suprotne učinke. Eventualno dopune, pojašnjavanje ili ujednačavanje prakse, to mi predlažemo”, rekao je Kusić.

Predsjednik Republike ožednio je od pričanja u Popovači, no bez komentara na kažnjavanje ustaškog pozdrava, piše N1.

Nova prilika je utorak gdje će zajedno s premijerom biti na 80. obljetnici osnutka prvog partizanskog odreda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here