Foto: Pixabay

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, izvijestili su iz Hrvatske agencije za lijekove.

Iz ljekarni se povlači popularni biljni lijek protiv kašlja, i to zbog pogrešnih uputa za doziranje u pakiranju.Tvrtka Oktal Pharma obavijestila je Agenciju za lijekove kako povlači lijek Bronchostop Trio oralna otopina serije 2F0785, piše Danica.

“Povlačenje se provodi zbog pogrešno navedenih uputa za doziranje u odraslih osoba i adolescenta starijih od 12 godina na vanjskom pakiranju lijeka (kutiji). Navedeno je sljedeće ‘Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 5 ml do 4 puta na dan

No, ispravan navod i ispravno doziranje treba glasiti: ‘Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 15 ml do 4 puta na dan’.

Pogrešna uputa bit će zamijenjena ispravnom na vanjskom pakiraju nakon čega će serija lijeka biti vraćena u promet.Lijek se izdaje bez recepta.

U prometu nije dostupan drugi tradicionalni biljni lijek ovog sastava, ali za terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, izvijestili su iz Hrvatske agencije za lijekove.

Inače, Bronchostop Trio je tradicionalni biljni lijek koji se primjenjuje za ublažavanje suhog kašlja kao i kašlja tijekom noći, nadražaja ždrijela i poticanja znojenja tijekom vrućice (niskog stupnja) kao i ranih simptoma obične prehlade, piše Danica.