Izgubljeni smartfon s Androidom moguće je pronaći, evo i kako

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Gubitak ili krađa pametnog telefona može donijeti puno glavobolja i problema. Možda takve situacije ne možete u potpunosti spriječiti, ali možete se bolje pripremiti za njih. Evo nekoliko savjeta koje donosi tportal.hr.

Find My Device

Ako je izgubljeni mobitel povezan s vašim korisničkim računom, ima pristup internetu i ima uključenu značajku Find My Device(obično je uključena po početnim postavkama, provjerite u Googleovoj aplikaciji Settings), možete ga pokušati pronaći koristeći spomenutu značajku.

Ulogirajte se u svoj korisnički račun na Googleu na računalu i otvorite web odredište Find My Device. Kad se učita web odredište bi trebalo automatski početi pratiti vaš uređaj. Ukoliko su zadovoljeni maloprije navedeni uvjeti, naravno. Kad ga Google pronađe, možete pokušati aktivirati zvono kako bi  ga lakše našli.

Postoji i brži način – u Googleovu tražilicu upišite where is my phone – ali računajte kako tako nećete imati na raspolaganju sve mogućnosti koje nudi web odredište. Primjerice, mogućnost zaključavanja smartfona i brisanja podataka na daljinu te drugih oblika upravljanja.

Postoji i zasebna aplikacija Find My Device, koju možete koristiti kao gost ako morate posegnuti za tuđim mobitelom kako bi našli vlastiti.

Google Timeline

Što ako je vaš izgubljeni Android isključen? Možete pokušati pronaći pomoću značajke Timeline servisa Google Maps pregledati povijest lokacija na kojima se nalazio. Kako bi to bilo moguće smartfon mora biti povezan s vašim korisničkim računom na Googleu, imati uključene značajke Location Reporting i Location History (u Googleovoj aplikaciji Settings možete provjeriti jesu li) te bar u nekom trenutku biti povezan s internetom.

Pomoću ove značajke možete utvrditi gdje je smartfon bio u trenutku kad je Google Maps zadnji put zabilježio njegovu lokaciju. U izborniku kliknite na Your Timeline, provjerite je li kalendar namješten na današnji dan. Na traci lijevo vidjet ćete vremensku crtu za taj dan, skupa s nazivima svih zabilježenih lokacija. S desne strane vidjet ćete te lokacije na mapi.

Your Timeline koristi podatke prikupljene s obližnjih baznih postaja i Wi-Fija, ne i GPS kao FInd My Device, što znači kako neće biti podjednako precizan. Ipak, može poslužiti.

Google Photos

Kako bi ovaj način funkcionirao vaš nestali Android mora imati pristup internetu i uključenu značajku Backup & Sync u aplikaciji Google Photos. Uz to, netko mora snimiti bar jednu fotografiju tim uređajem.

Kako funkcionira? Pa, ako je spomenuta značajka uključena sve će vaše fotografije bti automatski poslane na Google Photos, zajedno s lokacijom gdje su snimljene. Ako se lopov nije izlogirao iz vašeg korisničkog računa, moći ćete otkriti gdje je snimio fotografiju ako ste aplikaciji kamere dali dozvolu za bilježenje lokacije.

Evo uputa korak po korak:

1) Otvorite photos.google.com, logirajte se sa svojim korisničkim računom pri Googleu.
2) Provjerite ima li fotografija snimljenih nakon što je smartfon nestao.
3) Ako ima, kliknite na jednu od njih, pa na sličicu za više informacija u gornjem desnom kutu. Na desnoj strani trebao bi se pojaviti niz podataka o fotografiji, između ostalog i lokacija gdje je snimljena.

Ako je mobitel ukraden i otkrijete gdje je, obavijestite policiju.

Imate Samsungov uređaj? Upotrijebite Find My Mobile

Samsung ima vlastitu značajku pomoću koje možete naći mobitele koje su oni proizveli. Kako bi mogli koristiti Find My Mobile, smartfon mora biti povezan s internetom, registriran pri Samsungu i biti povezan s korisničkim računom pri Samsungu.

Otvorite web odredište Find my mobile. Na lijevoj strani provjerite je li vaš uređaj još uvijek povezan s korisničkim računom. Ako jest, odaberite Locate my device i kliknite na dugme locate.

Ako je uređaj online i ima uključene značajke koje omogućuju upravljanje na daljinu, lokacija bi se trebala pojaviti na zemljovidu. Možete ga zaključati u tom slučaju, aktivirati zvono i obrisati podatke.

Dropbox

Pomalo očajnički korak, ali i Dropbox možete pokušati upogoniti kako biste našli nestali pametni telefon. Kako bi to bilo izvedivo, morate imati instaliranu aplikaciju za Dropbox na smartfonu, s uključenom značajkom Camera Upload. Kad god netko vašim smartfonom snimi fotografiju, ona će biti automatski prebačena u mapu Camera Uploads u Dropboxu. Pregledajte ih. Možda prepoznate snimljene osobe i lokacije.

Instalirajte zasebnu aplikaciju

Postoji niz aplikacija pomoću kojih možete pronaći i pratiti svoj smartfon. Evo nekoliko prijedloga: CerberusLost AndroidPrey Anti Theft

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Josip Manolić: Prebolio sam koronu, jedva čekam da se otvore kafići

Joža Manolić, najdugovječniji hrvatski političar,  u 101. godini uspio je pobijediti koronu. S bolešću, koja osobito kobno pogađa ljude...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img